6. Ministarsko vijeće usvaja novi program rada

Dok se nivo razvoja tržišta gasa u velikoj mjeri razlikuje, samo je Hrvatska završila proces provedbe Uredbe (EC) 1775/2005. U oblasti električne energije, stalno preovladavaju nedostaci u vezi odredbi za kvalitetnim snadbjevanjem i pravima krajnjih potrošača, uštede energije/mjera supstitucije i drugih sporednih mjera zahtjeva za zaštitu socijalno ugroženih kupaca. Ministri su ponovo potvrdili svoju političku podršku u za uspostavljanje Ureda za koordiniranu aukciju i pozvali TSO da poduzmu pozitivnu akciju.

Svojom odlukom, peto ministarsko vijeće osnovalo je Radnu grupu za obnovljive izvore energije i izabralo gosp. Paula Hodsona iz Generalne direkcije Evropske komisije za energetiku i transport za predsjedavajućeg za vrijeme trajanja mandata radne grupe. Radna grupa je uspostavljena kao reakcija na stupanje na snagu nove Direktive EU o obnovljivim izvorima energije u junu 2009. godine. Njena misija je da procijeni uticaj nove Direktive u kontekstu Energetske zajednice i da ispita da li je inkorporacija Direktive u Acquis communautaire izvodiva.

Ministri su se također dogovorili da produže mandate Radnoj grupi za energetsku efikasnost do kraja 2010. godine. Radna grupa će nastaviti svoj rad na državnim akcionim planovima. Također će raditi na mapi puta s ciljem da prenese tri Direktive EU o energiji u slučaju da tri postanu dio proširenog Acquis u okviru Ugovora.

Ministri su pozdravili zaključke pregovora o pridruživanju sa Moldavijom i ohrabrili Tursku, Ukrajinu i Evropsku komisiju da intenziviraju njihove pregovore. Sarajevsko Ministarsko vijeće je također dalo mandat Evropskoj komisiji da vodi pregovore o pridruživanju sa Gruzijom u ime Energetske zajednice. Dakle, uz iznimku Norveške, svi posmatrači Ugovora su sada angažovani u pristupnim pregovorima sa Energetskom zajednicom.

6. Ministarsko vijeće je usvojilo program rada sekretarijata Energetske zajednice i budžet za razdoblje 2010-2011. Također, mandat direktora Slavtcha Neykova je produžen na period od 2010 do 2011. godine. “Proveli smo mnogo vremena na pripremanju odgovarajućeg programa rada, usklađujući objektivno izazove ispred nas. Odobreni Program ističe konkretnu viziju o razvoju Energetske zajednice za naredne dvije godine ” izjavio je direktor Neykov.

Europa.ba