Evropska unija obezbijedila podršku od 250.000 € za Agenciju za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini

Pozivaju se svi predstavnici sredstava informisanja da prisustvuju kratkom obraćanju za medije povodom početka Twinning light projekta  “Podrška za Agenciju za zaštitu ličnih podataka u BiH”, koje će se održati 14. oktobra 2009. godine, u 09.45, u prostorijama zgrade Parlamentarne skupštine BiH, prvi sprat, sala 1, Trg BiH 1, Sarajevo.

Evropska unija je obezbijedila 250.000 € za projekat koji se sastoji iz tri aktivnosti: analiza zakona I usklađivanje zakona koji se tiču zaštite ličnih podataka sa evropskim standardima; jačanje institucionalnih i kadrovskih kapaciteta Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kako bi mogla ispunjavati svoje obaveze; i jačanje svijesti i kapaciteta  institucija koje se bave obrađivanjem ličnih podataka. Glavni cilj ovog Projekta je povećati stepen zaštite ličnih podataka a posebno u sektoru policijskih snaga u Bosni i Hercegovini. Implementacija projekta je počela 1. oktobra 2009. i trajaće do 31. marta 2010. godine.

Zvaničnom sastanku povodom početka projekta će prisustvovati gdin Petar Kovačević, direktor Agencije za  zaštitu ličnih podataka, gdin Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, gdin Boris Iarochevitch, šef Odjela operacija pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, Nj.E. gdin Joachim Schmidt, ambassador Njemačke u BiH te gdin Tino Nauman, vođa projekta.

Europa.ba