Ambasador Kourkoulas posjetio Centar za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata u Banjaluci

Ambasador Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini sastao se danas u Banjaluci sa Sinišom Macanom, direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosti  sistema izdavanja identifikacionih dokumenata, što je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Kourkoulas je ovom prilikom posjetio i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata u kojem se vrši personalizacija biometrijskih pasoša i organizira njihova distribucija u nadležne MUP-ove.

“Znam da je sistem biometrijskih pasoša pokrenut u BiH i moram reći da mi je drago da je moguće podnijeti zahtjev za biometrijski pasoš u svim uredima MUP-a u cijeloj Bosni i Hercegovini. Takođe sam saznao da će izdavanje prvih biometrijskih pasoša početi već u ponedjeljak, što je veliki iskorak u procesu za liberalizaciju viznog režima. Evropska komisija će učiniti sve što može da ubrza proces ocjene funkcionalnost sistema izdavanja pasoša kao i ocjene preostalih uslova kako bi se postigao važan cilj bezviznog putovanja za sve građane BiH ”, rekao je ambasador Kourkoulas.

Europa.ba