Novi BiH biometrijski pasoši uručeni komesaru Rehnu i ambasadoru Kourkoulasu

Evropski komesar za proširenje, Olli Rehn i šef Delegacije Evropske Komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, su se sastali sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Nikolom Špirićem 19. oktobra. Na press konferenciji, nakon sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je komesaru Rehnu i ambasadoru Kourkoulasu uručio specimene biometrijskih pasoša BiH   te  kroz ovu simboličnu gestu predstavio biometrijske pasoše okupljenim novinarima.

„Drago mi je što sam danas prisutan ovdje da svjedočim da je Bosna i Hercegovina započela sa izdavanjem biometrijskih pasoša. Ovi  pasoši treba da budu  ključ za slobodnije i brže putovanje građana BiH u EU. Ali izdavanje biometrisjkih pasoša treba biti izvršeno na pouzdan i bezbjedan način, kako ne bi došli u pogrešne ruke. Kada određen broj biometrijskih pasoša bude izdan, EU će izvršiti verifikaciju i procjenu samoga izdavanja, izjavio je komesar Rehn novinarima.

On je naglasio da ipak postoji još elemenata koje BiH treba sprovesti. To je    donošenje i implementiranje nekoliko bitnih zakona i formiranje agencija , prije svega onih koji se odnose na borbu protiv kriminala i borbu protiv korupcije. Govoreći o takozvanom Butmirskom sastanku, komesar Ren je istakao da je od „krucijalnog značaja da se razgovorima postignu određeni rezultati, jer želimo da BiH bude kredibilan podnosilac zahtjeva za članstvo kako u Evropskoj uniji, tako i NATO-u. Potrebna je jača i funkcionalna državna struktura kako bi zemlja mogla ispuniti zahtjeve koje stoje pred njom, što će omogućiti da damo prijedlog da se BiH nađe na Bijeloj Šengenskoj listi i to je moguće naredne godine. Zato politički lideri ne trebaju propustiti ovu priliku“, poručio je komesar Ren.

Na novinarsko pitanje da li će Butmirski sastanak donijeti nešto konkretno i napismeno, komesar Ren je odgovorio:

„Već mjesecima vršimo pripreme, vođeni su razgovori sa političkim liderima ove države, održao se prvi sastanak prije 10 dana kada smo pažljivo saslušali njihove stavove i mislim da ćemo postići politički dogovor koji će pomaći BiH na putu ka podnošenju kandidature za EU.“

Komesar Ren je ponovio da BiH treba da ispuni uslove za transformaciju OHR-a te da su neophodne  određene ustavne promjene koje će poboljšati funkcionalnost države kako bi govorila jednim glasom i mogla ozbiljno da pregovara pristup Evropskoj uniji. Zahaljujući predsjedavajućem Špiriću na uloženim naporima oko izdavanja  biometrijskih pasošaali i na njegovom pozitivnom duhu, komesar Rehn je izrazio nadu da će taj duh prevladati i na Butmirskom sastanku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić je komesaru Rehn-u izrazio žaljenje što se BiH ovaj put nije našla na Bijeloj Šengenskoj listi, ali je i obećao da će „BiH učiniti sve kako bi EK imala argumente da uključi BiH u proces bezviznog režima, jer je to prije svega potreba njenih građana“, istaknuo je Špirić.

Europa.ba