Prvi radni sastanak projekta koji finansira EU „Jačanje sistema akreditovanja u BiH”

Tim projekta „Jačanje sistema akreditovanja u BiH” organizuje prvi radni sastanak projekta kojeg finansira EU „Jačanje sistema akreditovanja u BiH” koji će se održati 4. novembra 2009. godine u zgradi Delegacije Evropske komisije u BiH, Skenderija 3a, Sarajevo, sa početkom u 10.00 sati.

Ovaj projekat, vrijedan 1 milion eura, je pokrenut u oktobru 2009. godine sa opštim ciljem daljeg razvoja infrastrukture kvaliteta u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i  kreiranja okruženja koje će omogućiti jačanje međunarodne konkurentnosti BiH i poboljšanje njene ekonomiji.

Sistemi akreditovanja, ako funkcioniraju u skladu sa međunarodnim standardima i zahtjevima, predstavljaju važan faktor u rušenju tehničkih barijera trgovini tako što omogućavaju brži i jeftiniji  promet roba i usluga na tržištu i osiguravaju bolju zaštitu i povjerenje potrošača u pogledu kvalitete roba i usluga.

Zbog sve većeg priznavanja važnosti akreditovanja za ekonomsku infrastrukturu EU, Evropska komisija je kreirala Propis EU 765/2008 kojim se uspostavljaju zahtjevi za akreditovanje i nadgledanje tržišta koji se odnose na prodaju proizvoda. Ova propis po prvi put daje pravni okvir za pružanje usluga akreditovanja širom Evrope. Integracija BiH u evropsku infrastrukturu režima kvaliteta je važna da bi se pomoglo kompanijama koje razvijaju međunarodnu konkurentnost, da bi se razvilo tržište izvoza i da bi se pomoglo ekonomskom rastu. Jačanje sistema akreditovanja je sastavni dio poboljšanja infrastrukture kvaliteta BiH i osigurava da tijela za ocjenu usklađenosti provode svoje aktivnosti u skladu sa evropskim standardima i smjernicama.

Na prvom radnom sastanku će biti predstavljeni korisnik, Institut za akreditovanje Bosne i Hercegovine – BATA, konzorcij koji realizuje projekat i glavni sadržaji i ciljevi projekta.

Projektni tim poziva sve predstavnike medija da proprate ovaj sastanak. Program radnog sastanka u prilogu:

Prvi radni sastanak Projekta koji finansira Europska unija „Jačanje sistema akreditovanja u BiH“   4. novembar 2009   u Delegaciji Evropske komisije u BiH Skenderija 3a, Sarajevo Program

Vrijeme

Opis

Govornik

10:00

Dobrodošlica i otvaranje

Moderator:

Gisela Bischoff

Pozdravni govor predstavnika Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

Johann Hesse, načelnik Odjela operacija II

Pozdravni govor predstavnika Instituta za akreditovanje Bosne i Hercegovine – BATA

Gdin Žarko Petrović,

Direktor BATA

10:20

Uvod

Institut za akreditovanje Bosne i Hercegovine – BATA

Gdin Refik Salihović, načelnik Odjela za akreditovanje

BAM Federalni institut za istraživanje materijala i ispitivanje

Gisela Bischoff

Načini za međunarodno priznanje BiH sistema akreditovanja

Hans-Ulrich Mittmann

11:15

Pauza za kafu

11:45

Predstavljanje glavnih sadržaja i ciljeva projekta

Uvod u projekat, ciljevi, metode, planirane aktivnosti i rezultati

Tilman Denkler

Ključni eksperti (zadaci, rad na koordinaciji, pretpostavke)

Jorgen Blom Hansgeorg Thiele

Povratne informacije i diskusija / očekivanja

Svi prisutni

12:45

Kraj prvog radnog sastanka

Europa.ba