Obilježen dan ljudskih prava

Uz podjelu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i uz šolju čaja, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa domaćim nevladinim organizacijama, obilježila je Dan ljudskih prava sa građanima Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle. Ova druženja, koja su upriličena 13.12.2009. godine u tržnim centrima u ova četiri grada, dio su aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Volonteri nevladinih organizacija, među kojima „Kult“, „Fondacija lokalne demokratije“ i dr., građanima su dijelili promotivni materijal iz kojeg su se mogli upoznati sa osnovnim ljudskim pravima, ali i sa načinom kako da se ta prava ostvare.

„Svako ima pravo da pojedinačno i zajedno s drugima unaprijeđuje i zalaže se za zaštitu i ostvarivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda na nacionalnoj i međunarodnoj razini“, stoji u članu 1. Deklaracije o pravima i odgovornostima pojedinaca, skupina i državnih tijela o unapređivanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda“. To je upravo bio i jedan od ciljeva ovih događaja – da građani prepoznaju i da postanu svjesni svojih prava, ali i da prepoznaju kada se oni krše, te načine na koji će se za njih izboriti. I najmlađima se obraćala pažnja. Dobili su slikovnicu kako bi od najmanjeg uzrasta mogli čitati i znati o dječijim pravima.

„NVO u BiH, uz veliku podršku EU, uspjele su dosta uraditi. Ne samo na edukaciji, već i na prevenciji kršenja ljudskih prava, ali i izboriti se za učešće u donošenju zakona i podzakonskih akata. Moja NVO, Fondacija lokalne demokratije, konkretno se bavi nasiljem u porodici. Mi smo uspjeli u uspostavljanju SOS telefona, uspjeli smo postići da se građani javljaju i prijavljuju slučajeve nasilja u porodici. Tako sada bilježimo, ne povećanje nasilja, već povećanje broja poziva. Jer nasilje nije privatni, već javni problem“ – izjavila je novinarima Edita Pršić, iz Fondacija lokalne demokratije.

„Mi smo ovdje da damo podršku Evropskoj uniji u nastojanju ostvarivanja ljudskih prava. Želimo skrenuti pažnju na ono što možda ljudi znaju, a možda i ne znaju, a to je kako da ostvare svoja prava. Podjela promotivnog materijala je simboličan način da se to uradi, ali mi želimo da privučemo pažnju ljudi“ – kaže mladi volonter NVO „Kult“, student Muamer Logo.

Usvajanjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, međunarodna zajednica je demonstrirala snažnu posvećenost zaštiti i podršci ljudskim pravima. EU osigurava u tom cilju, političku i finansijsku podršku borcima za ljudska prava. U skladu sa smjernicama EU o borcima za ljudska prava, koje su od strane Savjeta EU usvojene 2004. godine, a revidirane 2008. pozivaju se sve misije EU u trećim zemljama da pažljivo prate situaciju vezanu za borce za ljudska prava, posebno žene u njihovim redovima.

Od 2007. do 2010. godine EU je izdvojila 16 miliona eura podrške borcima za ljudska prava putem Instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR). Od 2008. EIDHR sufinansira 11 projekata u suradnji sa NVO-ima specijaliziranim  za podršku i zaštitu onih koji se bore za ljudska prava. Među njima i oni iz Bosne i Hercegovine.

Europa.ba