Ceremonija završetka Projekta podrške sektoru energetike

U zgradi Parlamenta BiH je 16. decembra 2009. godine održana ceremonija završetka projekta Evropske unije, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta TASED “Savjetodavna pomoć za podršku energetskom sektoru u BiH”. Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila 1.4 miliona eura sa ciljem stvaranja održivog Odjela za energetiku pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

„Projekat TASED je započeo 2006. godine i mi smo izuzetno zadovoljni smo što ćemo ga uspješno završiti zahvaljujući zajedničkim naporima svih učesnika. Projekat je realizovao međunarodni konzorcij Exergia S.A, a njime je omogućena savjetodavna pomoć Odjelu za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa fokusom na: – Izradu modela za planiranje energetskih potreba – izradu baze podataka o energetskom sektoru i energetska statistika u skladu sa međunarodnim standardima – Program razvoja kapaciteta sa fokusom na održivu energiju, energetsku statistiku i druga pitanja koja se tiču važnih energetskih politika – Pregled i izvještavanje o pravnim, tehničkim i ekonomskim uslovima za investiranje u oblast energetike u BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je također u okviru ovog Projekta uspostavilo odnose sa Međunarodnom energetskom agencijom, te učestvovalo na međunarodnim sastancima vezanim za energetsku statistiku.” izjavio je  Johan Hesse, Šef  Operativnog sektora za ekonomski razvoj, trgovinu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Gospodin Hesse je također istakao važnost saradnje svih učesnika ovog Projekta te podsjetio na uspjeh prvog Koordinacionog sastanka donatora na temu održive energije održanog 9.juna 2009.godine.

 „Iskustvo sa ovim projektom  pokazalo je da je napredak moguć, čak iako moramo raditi na prilagođavanju naših aktivnosti. Sve dok postoji volja i dok imamo otvoren dijalog, postizat ćemo rezultate.Ostaje još dosta toga da se uradi, jer postoje strategije i pitanja koja nismo uspjeli riješiti kroz ovaj projekat, a njihovo rješavanje je od velike važnosti za državni nivo“, kazao je gospodin Hesse. On je najavio da će Evropska unija nastaviti sa pružanjem podrške u procesu reforme energetskog sektora u BiH, posebno u oblasti energetske efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije koji predstavljaju ogroman potencijal.

Jedan od ciljeva ovog projekta bilo je i jačanje kadrovskih  kapaciteta u oblasti energetike.

„Unutar Projekta smo obučili troje mladih saradnika, koji će se nakon okončanja projekta uključiti u rad Odjeljenja za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH“ kazao je Reuf Hadžibegić, pomoćnik ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Krajnji cilj projekta TASED je pružanje podrške energetskom sektoru MVTEO u stručnom formulisanju i promociji strateške politike u oblasti energetike. Nakon ovog, saradnja sa Delegacijom Evropske unije BiH nastavit će se sa novim projektom u sektoru energetike, koji je najavljen u okviru programa IPA 2007.

Europa.ba