2010 – Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Prije deset godina, lideri EU su se obavezali da će “napraviti odlučujuči uticaj na iskorjenjivanje siromaštva” do 2010. godine. Danas, međutim, gotovo 80 miliona Evropljana je u opasnosti od siromaštva, žive od dohotka ispod 60% prosječnog prihoda domaćinstva u svojim zemljama. 

Siromaštvo i isključenost ne samo da utiču na dobrobit pojedinaca i njihovu sposobnost da igraju ulogu u društvu , već takođe štete ekonomskom razvoju. Imajući to u vidu, EU naglašava važnost kolektivne odgovornosti u borbi protiv siromaštva i stoga potrebu za uključenje javnih vlasti, civilnog društva i preduzeća. 

Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti nastoji dati glas onima koji se svakodnevno bore sa siromaštvom i socijalnom isključenosti kako bi podigla svijest javnosti o tim pitanjima. Ona pruža poticaj za obnavljanje političke opredijeljenosti Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti kao i protiv stereotipova i kolektivne percepcije siromaštva.

Više informacija o 2010 – Evropskoj godini za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti su dostupne na web stranici http://www.2010againstpoverty.eu/

Europa.ba