Zvanični početak projekta “Jačanje sistema mjeriteljstva u BiH”

Pozivamo sve predstavnike sredstava informisanja da prisustvuju zvaničnom početku projekta “Jačanje sistema mjeriteljstva u BiH”, kojeg finansira EU. Ovaj događaj  će se održati 12. januara 2010. godine u Delegaciji Evropske unije u BiH, Skenderija 3a, sa početkom u 10:00 sati. Ciljevi i glavne prekretnice projekta kao i konzorcij odgovoran za njegovu provedbu će biti predstavljeni ovom prilikom.

Pripremna faza ovog projekta čija je vrijednost 1 milion eura je počela u junu 2009. godine, sa ukupnim ciljem da dalje  pomaže razvoj kvaliteta infrastrukture u BiH u skladu sa Sporazumom  o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da kreira poticajno okruženje za BiH industriju i proizvođače kako bi unaprijedili svoje trgovinske i industrijske odnose sa EU i međunarodnim tržištima kao i  kvalitet života.

Ovaj projekat podržava BiH u njenim razvojnim nastojanjima na uspostavi potrebne infrastrukture mjeriteljstva, usklađivanju zakonodavstva o mjeriteljstvu u zemlji i sa zahtjevima EU, te uspostavljanju bolje saradnje između naučnog, zakonskog i industrijskog mjeriteljstva.

Učesnici će biti na raspolaganju za izjave tokom pauze za kafu u periodu od 11:00 do 11:30 sati.   DNEVNI RED :00    Dobrodošlica, moderator Dušan Kordik             Pozdravni govor, Johann Hesse, Šef operativnog sektora II, Delegacija EU u BiH  10:20    Institut za mjeriteljstvo BiH – zadaci i aktivnosti vezani za EU integracije, Zijad Džemić, Izvršni direktor Instituta   11:00    Pauza za kafu i izjave za medije   11:30    Prezentacija glavnog sadržaja i ciljeva projekta, Dušan Kordik, vođa tima i Zoltan Zelenka, ključni ekspert 2             Diskusija i povratne informacije od učesnika   12:30    Kraj sastanka i zakuska

Europa.ba