Zvanični početak projekta “Jačanje sistema mjeriteljstva u BiH”

Projekat „Jačanje sistema mjeriteljstva u BiH“ je predstavljen 12. januara  2010. godine u prostorijama Delegacije EU u BiH. Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz IPA 2007 program u iznosu od 1 milion eura, a realizuje konzorcij na čelu sa Hulla & Co. Human Dynamics KG.

Glavni ciljevi projekta su razvoj kvaliteta infrastrukture u BiH u skladu sa Sporazumom  o stabilizaciji i pridruživanju i kreiranje poticajnog okruženja za bh. industriju i proizvođače kako bi unaprijedili svoje trgovinske i industrijske odnose sa EU i međunarodnim tržištima. „Projekat je fokusiran na tri komponente. Prva komponenta je poboljšanje zakonskih okvira kako bi se ispunile obaveze usklađivanja zakonodavstva sa EU. Druga komponenta je poboljšanje infrastukture državnog mjeriteljstva i treća, jačanje institucionalnog kapaciteta sistema mjeriteljstva“ – izjavio je u svom pozdravnom izlaganju Johann Hesse, Šef operativnog sektora II u Delegaciji EU u BiH.

Govoreći o važnosti projekta, Hesse je naglasio: „Izvještaj EU o napretku BiH u 2009. godini, govori da je u sektoru mjeriteljstva napravljen ograničen napredak, da je potreban razvoj infrastrukture i primjena međunarodnih standarda. Razvoj sistema mjeriteljstva je vitalan za BiH kako bi se obezbijedio stabilan kvalitet proizvoda, monitoring i garancija pravične trgovine između BiH i evropskih partnera. Integracija BiH u režimu mjeriteljstva EU je značajna za razvoj međunarodne konkurentnosti i ekonomskog razvoja BiH. Zato je sistem mjeriteljstva važan segment u pogledu usklađenosti sa evropskim standardima i direktivama. Nužnost i važnost postepenog dostizanja usklađenosti sa evropskim tehničkim direktivama, standardizacija, mjeriteljstvo, akreditacija i procedura za procjenu usklađenosti  su naglašene i u principima, prioritetima i uslovima koji su sadržani u Evropskom partnerstvu sa BiH i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“.

Izražavajući nadu za pozitivnije ocjene EU u narednom periodu, Hesse je rekao: „Nadam se da će sljedeći Izvještaj za 2010. godinu biti puno pozitivniji. Zato računamo na vas u realizaciji ovog projekta, da ćemo svi dati doprinos kako bismo na kraju ubrzali proces evropskih integracija“

Na prezentaciji Instituta, Zijad Džemić, izvršni direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, govorio je o njegovom istorijatu,  razvoju, dosadašnjim uspjesima i rezultatima , ali i o zadacima koje treba izvršiti kako bi Institut postao dio Evropskog sistema mjeriteljstva. Glavne sadržaje i ciljeve projekta   prezentovao je Dušan Kordik, vođa tima.

Europa.ba