Izjava ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, sefa Delegacije EU u BiH

Povodom medijskih izvještaja o Procesu liberalizacije viznog režima koji navode na pogrešne zaključke, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, je rekao:

“Želio bi da naglasim da su navodi koji su se pojavili u medijima o lobiranju pojedinih zemalja članica Evropske unije kako bi se odložio Proces liberalizacije viznog režima u potpunosti neosnovani. Vremenski okvir za ukidanje viznog režima za Bosnu i Hercegovinu je dobro poznat kao i da proces zavisi od sposobnosti zemlje da ispuni zahtijeve Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U ovom trenutku, Evropska komisija radi na procjeni napretka koji je do sada ostvaren uz punu podršku zemalja članica Evropske unije koje su obezbijedile i značajna sredstava kroz novac svojih poreskih obveznika. Mediji imaju značajnu ulogu u procesu evropskih integracija jedne zemlje, stoga bih želio da pozovem bosanskohercegovacke medije da sa više ozbiljnosti pristupaju ovako važnim temama kao i da ne vjeruju nedostojnim izvorima”.

Europa.ba