Završna ceremonija Twinning projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti kroz uspostavu Državnog sigurnosnog organa”

Pozivamo sve  predstavnike sredstava informisanja da prisustvuju završnoj ceremoniji Twinning projekta kojeg je finansirala EU “Jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti kroz uspostavu Državnog sigurnosnog organa”, koja će se održati 11. februara 2010. godine u 17:30 sati, u hotelu “Holiday Inn”u Sarajevu.

Evropska unija obezbijedila je 1,5 milion eura za ovaj projekat koji je trajao 29 mjeseci, s ciljem jačanja kapaciteta određenih bh. sigurnosnih institucija kako bi na odgovarajući način postupale u razmjeni tajnih podataka između EU i BiH. Projekat je proveden u saradnji sa Državnim sigurnosnim organom Republike Mađarske i Ministarstvom sigurnosti BiH. Druge institucije-korisnice projekta su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (uključujući i Misiju BiH pri EU u Briselu), OSA, SIPA, te Granična policija BiH.

Aktivnosti projekta su provedene u okviru sljedeće tri komponente:

1. Usklađivanje zakonodavstva BiH o zaštiti tajnih podataka sa EU standardima; 2. Obuka bh. osoblja koje postupa sa tajnim podacima, uključujući specijalizovanu obuku u aspektima lične, fizičke i zaštite dokumenata, INFOSEC-a te industrijske sigurnosti; 3. Nabavka i instalacija sigurnosne infrastrukture, usklađene sa EU, na državnom nivou za sigurno čuvanje i bezbjedno slanje tajnih podataka.

Važan rezultat ovog projekta je da su bh. institucije-korisnice projekta sada u mogućnosti da zaštite tajne podatke EU u skladu sa relevantnim sigurnosnim propisima EU.

Za više informacija molimo kontaktirajte: Gđa Zora Stanić, Ured za odnose sa javnošću, Delegacija EU u BiH

Europa.ba