Tematske sedmice: Sajam interneta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

U sklopu projekta Evropske unije u Bosni i Hercegovini „Tematske sedmice“, na Ekonomskom fakultetu u  Sarajevu održan je Sajam interneta koji je studentima iz BiH omogućio uvid u napredne module i tehnologije korištenja interneta u nastavnom procesu. Sajam je pored promotivnog, imao i edukacijski karakter.

Tako su održana predavanja na temu „Studiranje na daljinu“ profesora Kemala Kačapora sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te predavanje „Uloga Interneta u društvu- korištenje/vijesti“, Mirada Maglića, stratega za tehnologiju u Microsoftu BiH.

Predstavnik Microsofta BiH je  studentima predstavio programe poput “Imagine cup”  i “Dreamspark” koji su namijenjeni visokoškolskom obrazovanju.

“U Microsoftu smo čvrsto ubijeđeni da pokretačka snaga čovječanstva leži upravo na studentima. Danas smo pokušali približiti našu filozofiju, te dati prave upute o načinima pomoću kojih mogu iskoristiti ovu tehnologiju, bez obzira na njihovo polje djelovanja, društveno ili tehničko, kako bi unaprijedili poslovanje i sredinu u kojoj živimo”, kazao je Mirad Maglić, strateg za tehnologiju Microsofta u BiH.

“Prema statistikama od cjelokupnog univerzitetskog internet saobraćaja u Bosni i Hercegovini , 82% otpada na korištenje ovih usluga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kazao je profesor Kačapor i dodao:

“U mnogim segmentima Ekonomski fakultet ima vrlo visok stepen tehnološki podržane edukacije. Mi već godinama pružamo mogućnost “Studiranja na daljinu”, gdje profesori snimaju svoja predavanja, a studenti ih mogu pogledati kada god žele na našoj internet stranici”, kazao je Kemal Kačapor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

U auli Ekonomskog fakulteta također su bili postavljeni štandovi Microsoft –a, Apple –a, Info magazina, te Delegacije Evropske unije u BiH gdje su se studenti mogli informirati o najnovijim tehnološkim dostignućima, kao i različitim programima stipendiranja u zemljama Unije i projektima koje podržava Evropska unija.

Velika zainteresiranost studenata za edukativne programme EU vladala je isti dan i na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je u okviru projekta “Sajam stipendija”  , također bio postavljen štand Sajma interneta na kojem su se studentima prezentirali programi stipendiranja studenata zapadnog Balkana te ostali programi edukacije koje podržava Evropska unija.

Europa.ba