Održano predavanje “Bolonjski proces i evropski prostori visokog obrazovanja i istraživanja”

U okviru projekta Evropske unije “Tematske sedmice”, 24. februara 2010. godine na Prirodno–matematičkom fakultetu u Sarajevu održano je predavanje na temu “Bolonjski proces i evropski prostori visokog obrazovanja i istraživanja”.

Govoreći pred studentima okupljenim u Hemijskom amfiteatru Prirodno -matematičkog fakulteta prof.dr. Muharem Avdispahić fokusirao se na prednostima i budućim mogućnostima Bolonjskog procesa za studente u BiH.

 “Mi smo unutar TEMPUS programa, najpoznatijeg evropskog programa za potporu transformacije visokog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, već od 1997. do 2000. godine, radili na projektu uspostave studija po modelu “3+2”, što znači dvije godine prije nego što su evropski ministri za visoko obrazovanje, potpisali Bolonjsku deklaraciju”, kazao je prof.dr. Muharem Avdispahić.

BiH je potpisala  Bolonjsku deklaraciju  18. septembra 2003. godine. Potpisivanjem ove deklaracije otpočeo je Bolonjski proces čiji je cilj kreiranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010. godine, uz priznavanje i zadržavanje raznolikosti nacionalnih specifičnosti (kultura, jezik, tradicija itd).

“Prvi projekat gdje je Sarajevski univerzitet bio partner u implementaciji ugovora  potpisan sa Evropskom unijom, je zvanično uvođenje doktorskog studija na evropskom nivou, kao treći ciklus u visokoškolskom obrazovanju”, objasnio je prof. Avdispahić.

Učesnici na ovom skupu su željeli saznati više o programima koje nudi studiranje po Bolonjskom procesu, a prisutni su bili studenti Filozofskog i Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, te studenti sa PMF-a.

Osim na Sarajevskom univerzitetu, prezentacije Bolonjskog procesa biti će organizovane i na fakultetima u Banja Luci i Mostaru.

Europa.ba