Komesar EU Štefan Füle u posjeti Bosni i Hercegovini

Štefan Füle, komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva, dolazi u prvu posjetu Bosni i Hercegovini u četvrtak, 18. marta 2010. godine.

Komesar Füle će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i sa entitetskim premijerima.

Sagovornici će razgovarati o evropskim integracijama i procesu liberalizacije viznog režima kao i razmjeniti mišljenje o ustavnim promjenama u BiH i Zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava.

Uoči posjete komesar je izjavio: “Bosna i Hercegovina mora pronaći snage i mudrosti kako bi se preobrazila; kako bi prešla iz ’dejtonskog u evropsko doba’. To znači da politički lideri trebaju gledati preko podjela iz prošlosti ka zajedničkoj viziji zemlje koja konsoliduje svoja dostignuća; ponovno osnažujući reforme potrebne za svoje dobro i slijedeći svoj vlastiti san o ponovnom sjedinjavanju sa Evropom.”

Komesar će se takođe sastati sa Visokim predstavnikom i Specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inzkom, kao i sa šefovima diplomatskih misija EU akreditovanim u BiH.

Gospodin Füle će iz Sarajeva otputovati za Prištinu, nastavljajući svoju regionalnu turneju.

Svi predstavnici sredstava informisanja se pozivaju da proprate sljedeće događaje:

17:00    Fotografisanje na početku sastanka između komesara Fülea i predsjedavajućeg Špirića (samo snimateljske ekipe i fotoreporteri; molimo vas da dođete 30 minuta ranije) Zgrada institucija BiH, Trg BiH 1, Sarajevo

17:30    Kratke izjave komesara Fülea i predsjedavajućeg Špirića Zgrada institucija BiH, Trg BiH 1, Sarajevo

U prilogu se nalazi biografija komesara Fülea.

Europa.ba