Tematske sedmice na temu Bolonjskog procesa održat će se u Banja Luci

Aktuelnost Bolonjskog procesa tema je okruglog stola u okviru projekta koji finansira Evropska unija “Tematske sedmice”. Profesori, studenti, predstavnici ministarstva obrazovanja, eksperti i koordinatori za Bolonjski proces prisustvovat će prezentaciji i diskusiji na temu:

“Bolonjski proces i evropski prostori visokog obrazovanja i istraživanja” Svečana sala Rektorata Univerziteta u Banja Luci

petak 19. mart 2010. od 12.00 do 14.00 sati Predavanje  će održati prof. Petar Marić

Ministri evropskih zemalja zaduženi za visoko obrazovanje potpisali su Bolonjsku deklaraciju 1999. godine, čime je otpočeo Bolonjski process, s ciljem kreiranja jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010. godine, uz istovremeno priznavanje i zadržavanje raznolikosti nacionalnih specifičnosti (kultura, jezik, tradicija, itd). Na taj način se teži stvaranju fleksibilnijeg i efikasnijeg sistema visokog obrazovanja Evrope, koji bi bio kompetitivan i na globalnom svjetskom tržištu znanja. Bosna i Hercegovina je potpisala Bolonjsku deklaraciju 18. septembra 2003. godine.

Okrugli stolovi u okviru projekta “Tematske sedmice” na temu Bolonjskog procesa, pored Banja Luke, održat će se na fakultetima u Sarajevu i Mostaru.

Ovim putem pozivamo predstavnike sredstava informisanja da prisustvuju ovom događaju.

Za detaljnije informacije možete se obratiti organizatoru skupa i realizatoru projekta, agenciji BORAM iz Sarajeva na tel: 387 33 261 230, 714 420, 061 227 818 ili  email: luckins@boram.ba, silvija.hodzic@boram.ba

Europa.ba