Okrugli stol na temu Bolonjskog procesa održan u Banja Luci

Nakon uspješno oraganiziranih događaja u Sarajevu i Mostaru kao dio projekta „Tematske sedmice“, koji finansira Evropska unija, održano je i treće predavanje o veoma aktuelnom pitanju mladih – studiranje po Bolonjskom procesu.

U amfiteatru Doma omladine u Banja Luci, 19.marta, prof.dr. Petar Marić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci, održao je predavanje na temu “Bolonjski proces i evropski prostori visokog obrazovanja i istraživanja”.

U svom predavnju prof.dr. Marić fokusirao se na probleme s kojima se studenti najčešće susreću u okviru Bolonjskog procesa.

„Osnovni problem je nezadovoljstvo studenata načinom na koji se sprovodi reforma visokog obrazovanja, a ne principi Bolonjskog procesa, koji nam kažu „hajdemo u razumnom roku biti dio Evrope“. Svjedoci smo da mnogi profesori i studenti na svoj način tumače Bolonjski proces, a ne na onaj kakav zaista jeste, što također predstavlja poteškoću u prihvatanju ovog programa obrazovanja“, kazao je prof. Marić.

Studenti Univerziteta u Banja Luci željeli su saznati više o prednostima, kao i o programima koje nudi studiranje po Bolonjskom procesu.

Mirko Ratković, student Pravnog fakulteta, bio je zainteresiran za pitanja mobilnosti studenata na druge fakultete, kao i za uspješnost implementiranja Bolonjskog procesa u drugim državama.

„Svako predavanje na temu Bolonjskog procesa“ rekao je.“ Drago mi je što znam da se ovaj proces u nekim zemljama Evropske unije reformiše i mijenja u segmentima u kojima nije uspješan. Iako smo mi na samom početku, mislim da će Bolonjski proces doprinijeti daljem razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Europa.ba