“Uloga Programa Mladi u akciji unutar procesa EU integracija Bosne i Hercegovine”

Utorak, 8. juni, Sarajevo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini Skenderija 3a, Sarajevo

Organizatori:

Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini EU Delegacija u Bosni i Hercegovini SALTO – Resursni centar Jugoistočne Evrope

Ciljevi:

• Podići svijest o programu “Mladi u akciji” kod potencijanih korisnika, nadležnih institucija i medija u BiH • Prezentacija i razgovor o mogućem uticaju programa “Mladi u akciji” u okviru perspektive integracije BiH u EU • Prezentacija i razgovor o tome kako je program upotrebljen u BiH do sada, poređenje sa drugim državama Jugoistočne Evrope i načinu na koji je program pomogao kod značajnih pitanja (kao što su zaposlenost mladih/poduzetništvo, pokretljivost, učešće itd.) • Prikaz primjera dobre prakse u projektima (razmjene mladih, obuke, evropske volonterske službe /EVS/) realiziranih u BiH • Podstaknuti buduću podršku Programu od strane nadležnih institucija i nevladinih organizacija Učešće će biti obezbjeđeno samo za registrovane učesnike, a u składu sa kapacitetima. Registraciju možete obaviti putem e-meila na adrese: admirceho@hotmail.com i/ili edita.kabasaj@ec.europa.eu ili telefonom na brojeve 033/655 339 (Admir Čeho, sekretar komisije) ili EU Delegacije u BiH 033/254 764 (Edita Kabašaj Redžepagić) najkasnije do 3. juna 2010. Program

09.30  Priprema izložbe projekata “Mladi u akciji” od strane učesnika

10.30   Otvaranje i dobrodošlica

Okvir i pozadina programa “Mladi u akciji”

“Mladi u akciji” u okviru procesa pridruživanja BiH u EU (g. Janez Škulj, direktor MOVIT NA MLADINA)

Perspektive Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini (gđa. Mirjana Nikolić, predsjednica)

11.30 Pauza za kafu

11.50 Provedba programa “Mladi u akciji” u Bosni i Hercegovini

Studija o provedbi programa “Mladi u akciji” od strane EU Delegacije u BiH

Provedba “Mladi u akciji” u BiH, poređenje sa drugim državama Jugoistočne Evrope (SALTO JIE)

13.15 Primjeri dobre prakse (razmjene mladih, obuke, EVS) (NVO iz BiH)

13.15 –14.30  Obilazak izložbe sa predstavnicima iz politike i medija Izložba otvorena za učesnike

Ručak

Obraćanje medijima

14.30 pauza za kafu uključena

16.30   Radne grupe Glavna pitanja: • Kako se program koristio u BiH do sada? (šta, tko, mogućnosti ko-finasiranja itd.)? • Kakav je uticaj projekta na učesnike (proces učenja, jačanje kapaciteta itd.? Kakav je uticaj Programa na proces donošenja odluka (na različitim nivoima)? • Šta bi bilo važno za bolje korištenje punog potencijala Programa u BiH?

(15 min prije naredne sesije predstavnici da pripreme preporuke i zaključke grupe)

16.45 – 18.00  Preporuke i zaključci radnih grupa

Reakcije političara i stručnjaka

 

Izložba o Programu “Mladi u akciji” u Bosni i Hercegovini

Napomena:

Da bi pružili svim učesnicima koji već imaju iskustva u korištenju Programa “Mladi u akciji” mogućnost da pokažu dio svog rada, uvrštena je izložba o programu “Mladi u akciji” u Bosni i Hercegovini.

Pozvani ste da doprinesete izložbi donošenjem postera (koje ste ranije pripremili), prezentiranja projekata po vašem izboru koje je organizirala Vaša institucija uz podršku Programa a koje želite predstaviti drugim učesnicima i prisutnim medijima.

Predlažemo da uzmete u obzir sljedeća pitanja kao smjernice u pripremi vaših postera:

– Osnovne činjenice vezane za projekat, kao što su datumi, gdje je održan, partneri (tko, otkud), učesnici (broj, uzrast, profil itd.) – Opis projekta (vrsta projekta /razmjena mladih, obuka, EVS itd.), koji je bio fokus ovog projekta? Koji su najvažniji elementi koje želite prezentirati?) – Koji su bili rezultati projekta? – Kakve su bili koristi od projekta za partnere i učesnike/volontere? Šta su dobili od strane projekta? – Da li postoji dodatna vrijednost za lokalnu zajednicu gdje je projekat izveden? – Da li se desio nastavak ovog projekta?

Molim vas da dodate vizuelne materijale, fotografije itd. koje želite.

Slobodni ste da donesete i druge materijale o vašoj organizaciji i njenom radu.

Da bismo mogli planirati izložbeni prostor, molimo vas da sa potvrdom vašeg učešća naznačite i vaše prisustvo na izložbi.

Europa.ba