Dan Evrope u Bosni i Hercegovini

 

Sarajevo, 07. maj 2010.g.

Dan Evrope u Bosni i Hercegovini

Povodom obilježavanja Dana Evrope – 9. maja , Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizuje slijedeće događaje:

Nedelja 9. maj u 09:45, Trg BiH 1, Sarajevo Sportska manifestacija “Trkom u Evropu”u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH i udruženjem “Marathon” Sarajevo. Trka započinje u 10:00 sati, a građanima će biti ponuđeno mnoštvo informacija i promotivnog materijala o Evropskoj uniji. Na manifestaciji će prisustvovati šefovi EU misija u BiH i direktorica Direkcije za Evropske integracije BiH, gđa Nevenka Savić.

Nedelja 9. maj – EU bus u organizaciji NVO “Europlus” Doboj, koji polazi u 09:30 iz Bosanskog Broda prema Derventi, Maglaju, Tešnju, Tesliću i na kraju stiže u 16:00 u Doboj gdje će se održati koncert lokalnog benda kao i niz prigodnih aktivnosti.

Nedelja 9. maj i ponedjeljak 10. maj – Predstava “Folkorna magija” koju izvodi Dječije pozorište Republike Srpske u Banja Luci 9. maja u 11:00 i Mrkonjić Gradu 10. maja u 18:00.

Ponedjeljak, 10. maj u 20:00, Narodno pozorište Sarajevo – Prijem i svečani koncert za zvanice u izvedbi “Winds of Change”. Program započinje pozdravnim obraćanjem ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delegacije EU u BiH i dr. Valentina Inzka, specijalnog predstavnika EU u BiH.

Pozivamo sve predstavnike sredstava informisanja da proprate ove događaje.

 

9. maj ili Dan Evropese obilježava kao godišnjica Šumanove deklaracije. Svojim govorom u Parizu 1950. godine, Robert Šuman, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske, je dao novi politički prijedlog za Evropu čiji cilj je bio stvaranje trajnog mira među Evropskim narodima. Evropska unija, koja predstavlja najduži period neprekidnog mira, potvrđuje njegov uspjeh.

Europa.ba