Koordinirana borba protiv korupcije – razmjene iskustava i najbolje prakse

Koordinirana borba protiv korupcije je bila tema seminara visokih zvaničnika predstavnika tužiteljstva i agencija za provođenje zakona održanog 17. i 18. juna 2010.godine u Sarajevu. Seminar je spojio predstavnike Bosne i Hercegovine i eksperte članica zemalja EU s ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi. Predstavljeni su primjeri zemalja članica EU – Slovenije, Latvije i Bugarske – u borbi protiv korupcije.

Sudionici su razmatrali različite modele suradnje između tužiteljstava i policijskih službi. Posebna pozornost je usmjerena na pitanja kao što su primjena posebnih istražnih radnji pri istragama slučajeva korupcije i potrebi da se obezbjede adekvatni resursi za policijske službe i tužiteljstva.

Predstavljeni primjeri su ilustrirali činjenicu da je dobra vladavina preduvjet efektivnim institucijama, što je standard koji sve zemlje članice EU nastoje postići. Naglašeno je da bez efektivnih sankcija i bez jasnoga pokazatelja sa svih razina vlasti, korupcija se neće tolerirati i da korumpirani službenici više nisu sigurni te da će svi njihovi napori prevencije u tom smislu biti uzaludni.

Predstavnici EU i EUPM su potvrdili da su spremni nastaviti davati podršku kako bi se održale aktivnosti borbe protiv korupcije u BiH.

Seminar je organizirala Delegacija Europske Unije u Bosni i Hercegovini skupa sa policijskom misijom Europske unije.

Europa.ba