U Laktašima otvoren Centar za rani dječiji rast i razvoj

U sklopu projekta „Jačanje sistema socijalne inkluzije i socijalne zaštite djece u Bosni i Hercegovini“ danas je u Laktašima otvoren Centar za rani dječiji rast i razvoj. Projekat finansira Europska unija u iznosu od 4,100.000 EUR, a sufinansirali su ga Vlada Kraljevine Norveške i Odjel vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (UKAID). Projekat realizuje partnerska međunarodna organizacija UNICEF.

 

Ceremoniji otvaranja centra prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srpske i lokalne vlasti, stručnjaci radne grupe za razvoj politike ranog razvoja, kao i međunarodni eksperti iz oblasti razvoja djece.

 

„Za nas iz Evropske unije ovaj projekat je vrlo značajan. EU poklanja veliku pažnju socijalnoj zaštiti i inkluziji, posebno kada su u pitanju djeca. U Bosni i Hercegovini postoji velika potreba za ovakvim centrima u kojima roditelji i djeca mogu da dobiju stručne savjete, u kojima mogu međusobno da se druže i prenose lična iskustva. Prve godine dječijeg života su vrlo važne za pravilno oblikovanje ličnosti i ovaj centar će djeci omogućiti taj kvalitet u razvoju“, istakla je ovom prilikom gospođa Maria Farrar Hockley, šef sektora Operacija I za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije u BiH.

 

Predstavnica UNICEF-a, gospođa Anne Claire Dufay, istakla je kako je centar u Laktašima peti ove vrste u BiH, te  da je izuzetno važno ulagati u ovu oblast. „Istraživanja pokazuju da u BiH samo 6,4% djece pohađa predškolsko obrazovanje, što je jako mali procenat. Kroz ovaj projekat mi pomažemo da što veći broj djece dobije priliku za kvalitetan razvoj.“

 

Predstavnica Kraljevine Norveške, gospođa Christina Eikland je naglasila da je njena zemlja odlučila da pomogne ovaj projekat jer su djeca budućnost svake zemlje i oni su ti koji će sutra voditi Bosnu i Hercegovinu. Vlada Norveške se nada da će centar koji je danas otvoren pomoći da se djeca razvijaju i postanu kvalitetni ljudi.

 

U sklopu ceremonije otvaranja centra, gospođa Anne Claire Dufay i načelnik Milovan Topalović su potpisali i Memorandum o razumijevanju, kojim će opština Laktaši preuzeti obavezu finansiranja centra nakon šest mjeseci donatorske podrške.

 

„Opština Laktaši u Centru za rast i razvoj vidi potencijal za razvoj i unapređenje zdravlja i kvaliteta života djece i roditelja, ali i priliku da se razvija i unapređuje rad mladih visokoobrazovanih stručnjaka iz ovog područja“, rekao je načelnik opštine Laktaši Milovan Topalović.

 

Centar za rani dječiji rast i razvoj trebao bi omogućiti da kroz obuku i rad sa roditeljima unaprijedi rani rast i razvoj djece i osigura da sva djeca imaju  pristup efikasnim uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, kao i obrazovanju, koje su zagarantovane zakonima i konvencijama o dječijim i ljudskim pravima. Centri za rani rast i razvoj za roditelje i djecu unapređuju poticajno i odgovorno roditeljstvo, pomažu u uspostavljanju veze među sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, edukuju buduće roditelje i roditelje sa malom djecom, obučavaju i rade sa roditeljima rizične djece, pomažu ranoj detekciji razvojnih i zdravstvenih smetnji i daju usluge rane intervencije te predškolskog odgoja i podrške porodici.

 

Europa.ba