Obilježen Evropski dan jezika

U pet EU Info centara (EUIC) u BiH prigodnim je programima 24. septembra obilježen Evropski dan jezika. U saradnji sa Centrom za sigurnosne studije i nevladinom organizacijom Kyodo, u Sarajevu, Banja Luci i Brčkom pred Info centre postavljeni su improvizirani štandovi sa raznovrsnim publikacijama o Evropskoj uniji.

„Naš je centar danas mjesto okupljanja prevenstveno mlade populacije kojoj želimo ukazati na značaj učenja i poznavanja stranih jezika, ali i svih bh. građana koji žele dati svoj lični doprinos u očuvanju evropske jezične raznolikosti.“, objasnila je Amela Nuhanović, stručni saradnik za informiranje EUIC Sarajevo.

U EUIC Mostar Evropski dan jezika obilježen je održavanjem radionice sa učenicima Jezične gimnazije na temu „Kako lakše učiti strane jezike“, a u prostorijama EU Info centra u Tuzli, družili su se s najmlađim sugrađanima. Tehnička asistentica EUIC Tuzla, Mirela Bajrić, opisala nam je kakvu su proslavu oni pripremili.

„Iz 10 osnovnih škola sa područja Tuzle, učenici su nas danas posjetili i donijeli svoje pjesme koje su za ovu priliku na engleskom jeziku pisali na temu Evropske unije. Mi smo ovdje pripremili nekolicinu citata iz djela poznatih evropskih pisaca, također na engleskom jeziku. Učenici su uz pomoć svojih nastavnika, prevodili te citate na naš jezik.“, kazala je Bajrić.

Temeljni cilj ove proslave koju finansira Evropska unija je promicanje međukulturalizma, višejezičnosti i njegovanje jezičke raznolikosti.

Od 2001. godine koja je bila proglašena Evropskom godinom jezika, Evropski dan jezika redovno se obilježava svakog 26. septembra i u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba