Pomoću projekta “Putovi baštine na Trebižatu” povećati broj turista i noćenja u Hercegovini

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u Mostaru, danas je održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Putovi baštine na Trebižatu“.

Uz predstavljanje cjelokupnog projekta, čije trajanje se predviđa na 25 mjeseci,  na sastanku je predstavljen i projektni plan i operacionalizacija poslova za prvih šest mjeseci implementacije.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH, a partneri su općine Grude, Ljubuški i Čapljina, te Udruženje za regionalni ruralni razvitak, Hercegovački STAP, dok je saradnik na projektu Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Projekt je ukupne vrijednosti 362.000 €, od čega EU financira 300.000 €.

Opći cilj projekta je doprinijeti ekonomskom razvoju Hercegovine kao turističke regije, te razviti novi i cjelovit turistički proizvod kojim će se obogatiti turistička ponuda, kako Hercegovine tako i cijele Bosne i Hercegovine. Specifični ciljevi projekta su poboljšati sadržaj regionalne turističke ponude i povećati broj turista i noćenja u Hercegovini.

Provedbom ovog projekta očekuje se da lokalni sudionici prepoznaju kulturno/historijsku i prirodnu baštinu kao mogućnost za razvoj turizma, te da se razvije cjelovit turistički proizvod „Putovima baštine na Trebižatu: Srce Hercegovine“, koji će se kao takav i tržišno pozicionirati. U isto vrijeme članovi „Putova baštine na Trebižatu“ trebali bi biti u mogućnosti pružiti vrhunsku uslugu turistima i posjetiteljima koja je specifična za taj prostor.

Projektom će se razviti specifične tematske ture u trajanju od 1 pa do 5 dana, gdje će turisti i posjetitelji imati na raspolaganju zanimljiv i nadasve bogat sadržaj.

Pored federalnog ministra okoliša i turizma, dr.sc. Nevenka Hercega, sastanku su prisustvovali i ostali članovi Upravnog odbora, Ivan Jurilj direktor REDAH-a, Viktor Marić načelnik Općine Grude, Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški, dr.Smiljan Vidić, načelnik Općine Čapljina, i Davorin Medić predsjednik Hercegovačkog STAP-a.

Europa.ba