HELP proslavio 15 godina uspješnog rada u BiH i obiljezio početak novog projekta koji financira EU

U Sarajevu je danas prigodnim programom obilježena 15. godišnjica uspješnog rada njemačke nevladine organizacije Help u Bosni Hercegovini i početak novog projekta koji financira Evropska unija. Tom prilikom, u Umjetničkoj galeriji BiH, održana je ceremonija sa izložbom fotografija, te projekcijom filma o radu ove organizacije od dolaska 1995. godine u našu zemlju.

„Tokom 15 godina našeg prisustva u BiH implementirali smo projekte ukupne vrijednosti 43 miliona eura. Međutim, mi tu ne govorimo samo o ciframa, nama je najvažnije koliki je to utjecaj imalo na kvalitet života ljudi ovdje.“, kazala je Karin Settele, generalna direktorica Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V., ne skrivajući zadovoljstvo.

S obzirom da su aktivnosti koje Help realizira komplementarne naporima koje Evropska unija ulaže kako bi BiH približila zajednici evropskih zemalja, od 1996. godine Evropska unija je usmjerila cca 18 miliona eura u razvojne projekte koje je HELP realizirao u BiH.

„Zadovoljstvo mi je da smo ovaj mjesec potpisali novi ugovor sa Help-om u vrijednosti od 400.000 eura, koji se odnosi na podršku razvoju mikro, malim i srednjim preduzećima u Goraždu, Rogatici i Foči. Cilj ovog projekta je pomoći lokalnim preduzetnicima pri financiranju, stjecanju znanja, te pružanju podrške u plasmanu njihovih proizvoda.“, kazao je ovom prilikom šef sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne reusrse i infrastrukturu  u Delegaciji Evropske unije u BiH, Johann Hesse.

Prisutnima se obratio i njemački ambasador u BiH, Joachim Schmidt, koji je primijetio da uspješnost rada jedne organizacije uveliko zavisi od metoda rada koji se primjenjuju na terenu.

„Metoda koju Help koristi, a to je metoda pomoć za samopomoć kojom se stanovništvo animira da i samo ostvari aktivan doprinos, dokazano je djelotvoran instrument za postizanje trajnog poboljšanja životnih uslova. Tako osobe kojima je Help pomogao, nisu prepuštene same sebi“, objasnio je gospodin Schmidt.

Nakon ceremonije obilježavanja godišnjice, na Trgu oslobođenja otvoren je sajam na kojem su korisnici Help-ovih projekata predstavili i ponudili svoje proizvode bh. građanima.

Europa.ba