„Moj evropski vikend“ počeo u Banja Luci

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje  niz manifestacija za djecu i odrasle  kojima se obilježava „Sedmica proširenja EU“ u kojoj Evropska komisija usvaja tzv. „paket proširenja“, odnosno set dokumenata u kojima se pojašnjava politika proširenja.

Prva u nizi manifestacija „Moj evropski vikend“,  održala se u subotu, 13. novembra 2010. godine, u Banja Luci u Tržnom centru Merkator.

Manifestacija „Moj evropski vikend“ je edukativnog karaktera i ima za cilj da djeci i odraslima kroz zabavu približi pojmove Evropske unije. Djeca ali i ekipe odraslih „mama“ i „tata“  takmičili su se u slaganju puzli a takmičare i posjetioce zabavljao je famozni Nidžo Cvrčak. Podijeljen je i edukatvini materijal  koji su pripremili Delegacija Evropske unije i Direkcija za evropske integracije.

„Moj evropski vikend“ počeo je u Banja Luci kao prvi u nizu događaja koje će se održati širom BiH. Ovo je veoma važan vikend jer se dešava uporedo sa prezentacijom Izvještaja o napretku BiH na njenom putu ka evropskim integracijama. Cilj organizacije ovakvih događaja je informisati građane o tome šta su evropske integracije, koji su osnovni principi i prespektive tog procesa, te šta je potrebno uraditi kako bi se zemlja priključila tom procesu“, istakao je Giulio Zanni, šef Kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjoj Luci.

Učesnici takmičenja su, pored ostalih, bile i porodice, članovi nevladinih organizacija „Žene to mogu“ i „Četiri Plus“ iz Banja Luke. Pored takmičara „Moj evropski vikend“ bio je atraktivan za djecu i posjetioce  Tržnog centra.

„Moj evropski vikend“,  se nastavlja 20. novembra u Tuzli, 21. novembra u Brčkom,  27. u Mostaru te 28. novembra u Sarajevu.

Proširenje EU pomoglo je da se prevaziđu podjele u Evropi, te doprinijelo miru i stabilnosti širom kontinenta. Taj proces inspirisao je reforme i učvrstio zajednička načela slobode, demokratije, poštivanja ljudskih prava, vladavine zakona, ali i tržišne ekonomije.

Europa.ba