“Moj evropski vikend” okončan u Sarajevu

“Moj evropski vikend” predstavlja inicijativu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja je pokrenuta povodom prezentacije ovogodišnjeg Izvještaja o napretku.  Cilj ove inicijative je da se organizuju događaji koji bi, na zabavan način, objasnili šta je Evropska unija i tako komuniciraju aspekte evropskih integracija. Program je osmišljen za mlade ljude, djecu i njihove porodice stoga je i organizovan po tržnim centrima“, istakao je  Constantino Longares Barrio, šef Sekcije za finansije,i ugovare i reviziju u Delegaciji Evropske unije u BiH,  na manifestaciji u Sarajevu.

“Moj evropski vikend”održan je u Tuzli, Brčkom, Banja Luci, azavršni događaji održani su u Mostaru  27. i Sarajevu 28. novembra. Stotine djece i mladih iz pet gradova učestvovalo je u ovoj manifestaciji.  

“Delegacija Evropske unije u BiH pokrenula je širok program osmišljen da komunicira ključne poruke o Evropskoj uniji i o evropskim integracijama BiH.  U 2012. ćemo organizovati još više događaja u gradovima i mjestima širom zemlje, sa aktivnostima za  djecu, studente i mlade općenito koji će biti osmišljeni na način da pojasne kako evropske integracije mogu uticati na živote građana” dodao je Longares Barrio. Proširenje EU pomoglo je da se prevaziđu podjele u Evropi, te doprinijelo miru i stabilnosti širom kontinenta. Taj proces inspirisao je reforme i učvrstio zajednička načela slobode, demokratije, poštivanja ljudskih prava, vladavine zakona, ali i tržišne ekonomije.

Europa.ba