U Evropu bez viza

Veliko slavlje organizovano je u Sarajevu noć pred početak bezviznog režima za građane BiH koji su skoro dvije decenije čekali da slobodno putuju Evropom.

Uz vatromet i muziku dočekali su istorijski 15. decembar 2010. otkad bez viza mogu putovati u schengensku zonu. Tim povodom je Ministarstvo sigurnosti BiH u Sarajevu organiziralo koncert “Bez viza u Evropu” kako bi zajedno sa građanima proslavili slobodno putovanje. Sarajlije su ovom prilkom zabavljali Armin Muzaferija, Enver Lugavić Kice i Semir Cerić Koke.

“Za građane BiH putovanje bez viza znači da nema više čekanja u redovima ispred ambasada, nema više naknada za vize i nema više prikupljanja dokumenata kao što su pozivna pisma i plaćanja prevođenja. Sve što vam treba za putovanje u schengenske zemlje je biometrijski pasoš”, rekao je Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

“Ukidanjem viza odaslana je lijepa poruka, a to je da su građani BiH dobrodošli u posjetu Evropi, da posjete svoje rođake, a to je takođe signal da je i BiH dobrodošla u Evropsku uniju. Kapija je otvorena”, rekao je Valentin Inzko, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH.

Prema riječima ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ovo je veliki, historijski trenutak za sve građane BiH, trenutak kada oni postaju slobodni i ravnopravni.

Mladi bh. muzičar Armin Muzaferija je reako da mu putovanje bez viza mnogo znači, kao i svakom Bosancu i Hercegovcu čiji je posao vezan za inostranstvo.

“Mnogo nastupa smo otkazali i pomjerili zbog viza. Na dobijanje viza smo gubili mnogo vremena, rada, novca, ali sada je sve to iza nas. Ovo nam je zaista velika olakšica”, kaže Muzaferija.

Europa.ba