Promovisan projekat EU Awareness II

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine predstavile su juče u Sarajevu novi projekat o podizanju svijesti javnosti koji finansira Evropska unija, „EU Awareness II”, čiji je cilj promocija procesa evropskih integracija i pridruživanja BiH evropskoj porodici.

„Siguran sam da će ovaj projekat doprinijeti podizanju svijesti javnosti i razumijevanje građana BiH o EU, njenim politikama i programima, kao i implikacijama procesa pridruživanja”, rekao je Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

On je istaknuo da proces evropskih integracija ne podrazumjeva samo koristi već i obaveze koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti, a prema njegovim riječima, Evropska unija pridaje veliku važnost podizanju javne svijesti o tome.

„Ako nam istorija EU išta govori, onda je ovo put kojim vrijedi poći”, rekao je Iarochevitch, ukazujući na dostignute ciljeve dugoročnog mira i napretka.

Prva faza ovog projekta uspješno je provedena u periodu od 2007. do 2009. godine. Nova faza koju finansira Evropska unija u vrijednosti od 1,3 miliona eura će se sprovesti u naredne dvije godine.

Voditelj projektnog tima Keith Heyes je istaknuo da je cilj jasan – pridobiti podršku BiH za proces integracija u EU, u čemu će pomoći i stručnjaci koji će dolaziti na seminare i okrugle stolove koji će biti organizovani u BiH.

„Ono što danas radimo je pokretanje kampanje javne svjesti širom BiH, da bi podržali svjest o pristupanju i integraciji u EU, baziranu na činjenici da bi BiH željela da jednog dana postane članica EU u procesu proširenja”, rekao je Heyes.

On je rekao da su upravo poslovne prilike neke od prednosti članstva, koje vode do jačanja ukupne ekonomije i naglasio da stoga žele raditi blisko sa poslovnom zajednicom.

„Rezultati istraživanja  javnog mnijenja koje je provela Direkcija za evropske integracije BiH početkom godine pokazuju da je podrška članstvu u EU i dalje na visokom nivou, skoro 90 posto”, rekla je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić i dodala kako je oko 70 posto građana poručilo da žele više informacija o Evropskoj uniji.

Okosnicu projekta će činiti javne kampanje širom BiH, kako bi svi građani stekli što više znanja o prednostima integracija i članstva u EU. Zato će, kako je juče najavljeno, biti formirana i mreža koja će omogućiti blisku saradnju vladinih institucija, civilnog društva i medija. Ključni elementi projekta su i saradnja sa poslovnom zajednicom, programi za mlade, te izgradnja kapaciteta Direkcije za evropske integracije BiH u oblasti promocije i komunikacija.

Provedba projekta dodijeljena je procedurom otvorenog tendera konzorciju međunarodnih kompanija, pod vodstvom B&S Europe sa sjedištem u Briselu,  a u saradnji sa njemačkim GIZ-om i GOPA Cartermill.

Europa.ba