Stefano Sannino, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje okončao posjetu Bosnu i Hercegovinu

Gospodin Stefano Sannino, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje je posjetio Bosnu i Hercegovinu u periodu 23-28. januara 2011. godine. Tokom posjete, gospodin Sannino je održao niz konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima službenih vlasti i predsjednicima vodećih političkih stranaka u BiH o tome kako da se pokrene proces evropskih integracija u Bosni i Hercegovini u trenutku kada ostale zemlje u regionu ostvaruju napredak u ovom procesu.

Gospodin Saninno je istaknuo da Bosna i Hercegovina ima istinsku šansu da ide u ovom pravcu te naglasio volju Evropske unije da pomogne u ovom procesu.

Gospodin Sannino je podsjetio kako je nophodna potpuna provedba Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanju/Privremenog sporazuma, uskalđivanje Ustava Bosne i Hercegovine sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te da se što prije uspostavi državno tijelo za koordinaciju pomoći kako bi se od Bosne i Hercegovine dobila vjerodostojna aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji. Medjutim, da bi se to ostvarilo i proces krenuo neophodno je uspostaviti vlast.

S tim u vezi, gospodin Sannino je  tokom susreta sa predstavnicima političkih stranaka razgovarao o tome kako evropski program i proces evropskih integracija mogu pomoći  i u formiranju vlasti i kako bi se održalo jedinstvo vlada u programu koji vodi ka Evropskoj uniji.

Gospodin Sannino je naglasio da Bosna i Hercegovina ima potencijal da uspije u svemu oko čega postoji politička volja. Ukidanje viznog režima je jasan dokaz ove teze, zahvaljujući provedenim reformama svi građani BiH sada mogu putovati u zemlje Schengen zone bez viza.

Evropska komisija je u potpunosti spremna podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU. Značajna finansijska sredstva i stručna pomoć su na raspolaganju novim vlastima u njihovim naporima da provedu neophodne reforme.

Europa.ba