Objavljen javni poziv za prijavu projektnih prijedloga u okviru programa Zajednice Cjeloživotno učenje

U okviru programa Cjeloživotno učenje (Lifelong Learning) 27. oktobra 2010. godine objavljen je javni poziv za podnošenje novih projektnih prijedloga za 2011. godinu. Ukupni budžet Javnog poziva iznosi 1065 miliona eura.

Za neke od aktivnosti kojima se upravlja na centralizovani način (putem Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu u Briselu), pored aplikanata iz zemalja članica Programa, u pozivu mogu učestvovati i aplikanti iz trećih zemlja koje nisu članice Programa, uključujući i aplikante iz Bosne i Hercegovine.

Aplikanti iz trećih zemalja mogu učestvovati samo kao partneri (aplikaciju za projekat mora predati aplikant iz zemlje članice programa Cjeloživotno učenje). Maksimalni iznos sredstava koja u okviru projekta mogu biti dodijeljena partnerima iz trećih zemalja ne može preći 25,000 eura (za sve uključene partnere). Učešće partnera iz trećih zemalja ima za cilj doprinos poboljšanju kvaliteta obrazovanja i obuke u Evropi.

Program Cjeloživotnoučenje je program Evropske unije za oblast obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Program se sastoji od potprograma:

  • Comenius (podrška predškolskom, osnovnom i srednješkolskom obrazovanju)
  • Erasmus (podrška visokoškolskom obrazovanju)
  • Leonardo da Vinci (podrška stručnom obrazovanju i usavršavanju)
  • Grundtvig (podrška obrazovanju odraslih).

Pored navedenih, program Cjeloživotnoučenje uključuje i Transferzalni program (koji podržava navedene potprograme u nastojanjima da ostvare najbolje rezultate putem saradnje i inovacija u području cjeloživotnog učenja, stranih jezika, razvoja inovativnih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, širenja i korištenja rezultata), te program Jean Monnet (podržava unapređenje podučavanja i istraživanja na temu evropskih integracija u visokoškolskim institucijama u zemljama Evropske unije i van nje).

U programu Cjeloživotnoučenjemogu učestvovati svi učesnici obrazovnog procesa na svim nivoima, kao što su učenici, studenti, nastavno i nenastavno osoblje, obrazovne institucije, ustanove za stručno obrazovanje i osposobljavanje, neprofitne i nevladine organizacije, udruženja učenika, roditelja i nastavnika, preduzeća, organizacije i pojedinci uključeni u obrazovanje odraslih.

Aktivnosti koje su otvorene za učešće bh. aplikantima u okviru objavljenog Javnog poziva su aktivnosti multilateralnih projekata i multilateralnih mreža unutar potprograma Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci i Grundtvig, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 28.2.2011. godine (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

U okviru objavljenog Javnog poziva aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u sljedećim aktivnostima Transverzalnog potprograma: multilateralne mreže – politika, multilateralni projekti i multilateralne mreže – jezici, multilateralni projekti i multilateralne mreže – informacione i komunikacijske tehnologije, multilateralni projekti – valorizacija, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 31.3.2011. godine (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

Aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u potprogramu Jean Monnet, za koji je rok za predaju projektnih prijedloga 15.2.2011. godine.

Više informacija o programu Cjeloživotno učenje možete dobiti na linkovima: http://eacea.ec.europa.eu/llp/index_en.php http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

Više informacija o Javnom pozivu možete dobiti na linkovima: http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2011/call_lifelong_learning_2011.php

Programski vodič dostupan je na linkovima: http://ec.europa.eu/education/llp/doc/call11/part1_en.pdf http://ec.europa.eu/education/llp/doc/call11/part2_en.pdf http://ec.europa.eu/education/llp/doc1943_en.htm

Instrukcije za popunjavanje prijavnog obrasca date su na linku: http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2011/documents/call_llp/01_instructions_2011_v01_en.pdf

Osnovne informacije o programu Cjeloživotno učenje

Europa.ba