Evropska unija osigurala sredstva za finansiranje 11 novih projekata podrške provedbi standarda Evropske unije u sektoru zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini

Nakon završenog procesa evaluacije projektnih prijedloga dostavljenih u okviru Poziva za predaju prijedloga projekata za podršku nevladinim organizacijama iz oblasti zaštite okoliša, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom objavljuje da je dodijelila ugovore nevladinim organizacijama za njihovih 11 najbolje ocijenjenih projekata iz oblasti podrške aktivnostima na zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini, u svrhu efikasne provedbe tih projektnih ideja.

Evropska unija finansira ove projekte iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u ukupnom iznosu od jedan (1) milion €, s ciljem jačanja partnerstva između vladinog i nevladinog sektora, a u svrhu efikasne implementacije standarda Evropske unije u zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini.

Zastita okoliša je visoko rangirano pitanje u okviru programa Evropske unije, sa rastućom stopom interesa za intervencije iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini. Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, te Evropsko partnerstvo, naglašavaju znacčj adekvatne provedbe pravne stečevine Evropske unije iz oblasti zaštite okoliša (environmental acquis).

Sektor nevladinih organizacija ima veoma značajnu ulogu u aktivnostima komplementarnim radu javne uprave, tako što ukazuje na nedosljednosti, prikuplja informacije, koordinira pilot projekte, te educira građane o njihovim pravama i obavezama. Nevladine organizacije iz oblasti zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini su se značajno razvile tokom posljednjih deset godina. Odabrani projekti će pružiti dalju podršku u razvoju njihovih kapaciteta i podržati njihov rad kao punopravnih i komplementarnih partnera javne uprave u provedbi pravne stečevine iz oblasti zaštite okoliša.

Odabrani projekti će se fokusirati na "nadgledanje" i praćenje širokog spektra okolišnih pitanja, kao što su provedba strategija, zakona, akcionih planova, procesa donošenja odluka i specifičnih procedura (kao što su izrada relevatnog zakonodavstva, planova i strategija, planova upravljanja zaštićenim područjima, procedura procjene utjecaja na okoliš, te izdavanja okolišnih dozvola), umrežavanje nevladinih organizacija i formiranje regionalnih inicijativa.

Kratak sažetak projekata i lista informacija u vezi sa dodijeljenim ugovorima moze se naći na web stranici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini: www.europa.ba

Europa.ba