ODRŽAN SEMINAR „STRATEGIJE ZA ODRŽIV CIVILNI DIJALOG“

Seminar za šest mreža organizacija civilnog društva iz cijele BiH

U okviru projekta Cidi “Izgradnja kapaciteta civilnog društva za učešće u civilnom dijalogu  u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansira Evropska unija, u periodu od 02.-04.02. 2011. godine u Tesliću, Banja Vrućica, održan je četvrti seminar za tematske mreže organizacija civilnog društva “Strategije za održiv civilni dijalog“.

Opći je cilj projekta uključiti civilno društvo u BiH u civilni dijalog na različitim nivoima vlasti, što je sukladno preporukama Europske unije i Strategiji proširenja, u kojima se ističe kako „vlasti trebaju napraviti dodatne napore ka razvoju dijaloga sa sektorom civilnog društva i trebaju podržati njegov razvoj“ (Strategija proširenja i glavni izazovi 2008.-2009. /Enlargement Strategy and Main Challenges 2008-2009/).

Na seminaru, gosti predavači g. Goran Žeravčić, direktor konsultantske agencije Kronauer Consulting iz Sarajeva i gđa. Amra Selesković, direktorica Udruženja Vesta iz Tuzle, su učesnicima seminara predstavili sljedeće teme: Pristup fondovima EU, IPA – Instrument pretpristupne pomoći, procedure dodjele nepovratnih sredstava (grant), mrežni pristup EU fondovima i upravljanje projektnom realizacijom u mrežama.

Na seminaru i radionici je učestvovalo 36 predstavnika iz šest tematskih mreža civilnog društva: Savez slijepih Republike Srpske; Savez gluhih i nagluhih Bosne i Hercegovine; Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske; Ring; Volontiram; Mono.

Za dodatne informacije možete se obratiti osobi za kontakt: Maja Smrzlić, savjetnica za komunikacije i organizaciju događaja Tel: +387 33 260 356; Fax: +387 33 260 355; maja@cidi.ba; info@cidi.ba; www.cidi.ba

Europa.ba