Likovno takmičenje djece uzrasta 8 – 10 godina na temu jednakost polova – “Nekada davno živjeli su dječak i djevojčica koji su zajedno htjeli svijet učiniti boljim mjestom….”

Evropska komisija veoma uspješno organizira Međunarodno takmičenje likovnih radova  o jednakosti polova još od 2007.godine.

Takmičenje se organizira u regionima Afrike, Azije, Kariba, Latinske Amerike, zemalja Sredozemlja; i drugih europskih zemalja uključujući istočne susjedne zemlje EU i Pacifika, a  tema je odabrana  povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta 2011. godine.

Ove godine, po prvi put će se  takmičenje organizirati i u Bosni i Hercegovini  zajedničkom aktivnosti Delegacije EU u BiH  i EU Info centara u BiH.

Cilj takmičenja je da djeca uzrasta od 8-10 godina iskažu svoje viđenje jednakosti polova.  Ranija takmičenja su pomogla da se pobudi i podigne svijest o jednakosti polova i kod djece i odraslih, ujedno dajući priliku Delegacijama da otvore debate na nivou institucija uključivanjem relevantnih državnih i lokalnih vlasti.

Takmičenje će se provesti po utvrđenim Pravilima i kalendaru događanja, obaveznim za sve učesnike.  Osnovne odrebe Pravila su:

  • takmičenje je za djecu uzrasta od 8-10 godina;
  • djeca trebaju biti državljani Bosne i Hercegovine
  • djeca trebaju bioti učenik/ca škole u Bosni i Hercegovini
  • radovi moraju oslikavati dječiju viziju zadate teme
  • crtež mora biti na formatu A4 na jednoj strani papira
  • crtež može imati naslov/opis, ne duži  od 5 redova, napisan na istoj strani kao i crtež
  • na poleđini crteža mora biti napisano ime, prezime, uzrast djeteta, te razred i ime/adresa škole
  • radovi se moraju dostaviti najkasnije do 20. maja 2011. godine na adresu: Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, Skenderija 3a, Sarajevo, na ime gđa. Edita Redžepagić
  • Komisija od tri stručna člana u Delegaciji EU BiH  će izabrati 10 radova koji će se  do 03. juna 2011. proslijediti u Brisel na dalju selekciju

U skladu sa Pravilima i kalendarom događanja u Briselu će:

  • žiri sastavljen od djece, vršnjaka učesnika, iz Evrope izabrati ukupno 14 najboljih crteža od kojih 2 iz našeg regiona.
  • se dodijeliti  nagrada za pobjednika iz svakog regiona u vrijednosti od 1000 EURA
  • se pobjednički radovi objaviti u brošuri koja će se dijeliti po školama zemljama učesnicama takmičenja i izložiti u Dječijem muzeju (Musee des Enfants) u Briselu.

Također, 10 najboljih radova koje će odabrati stručna komisija, Delegacija EU BiH i  EU info centri u BiH  će zajedno nagraditi simboličnim nagradama. Podaci o nagrađenim učenicima/ama će biti objavljeni na web stranicama Delegacije EU u BiH na www.europa.eu  i EU info centara u BiH na www.euinfocentar.ba, kao i u Biltenu EU info centara u BiH za mjesec juni 2011.

Cjeloviti tekst Pravila za takmičenje likovnih radova za 2011. godinu i kalendar događanja će se putem  EU  info centara u BiH u originalu i prijevodu dostaviti Ministarstvima obrazovanja u BiH –  entitetskim i kantonalnim i/ili na njihov zahtjev direktno školama i djeci koja učestvuju na takmičenju.

Za više  informacija o navedenom natječaju molimo konatktirajte:

– Gđu. Editu Redžepagić, Delegacija EU u BiH  tel. 033/254-674; – Gđu. Ljilju Zita, Centar za civilno društvo-Kyodo, tel.033/200 057; – ili u vama najbližem EU info centru –  gđicu.Mirjanu Kovač u Banja Luci, tel.051/214 918; gđu.Emiliju-Anu Bačanović u Brčkom, tel. 049/220 828; gđicu.Dejanu Bošnjak u Mostaru tel. 036/ 397 355; gđu.Amela Nuhanović u Sarajevu tel. 033/262 455;  gđu.Draganu Šarić u Tuzli tel.035/279 185, ili -website: http://ec.europa.eu/europeaid/what/gender

Europa.ba