Predstavljena iskustva Češke Republike u oblasti toplotne energije i upravljanja vodama

Ambasada Češke Republike u BiH u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH je u srijedu u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu pripremila „Prezentaciju čeških iskustava iz oblasti toplotne energije, otpadne privrede, upravljanja vodama i problematike usklađivanja bosanskohercegovačkih propisa sa standardima Evropske unije“,  koju podržava Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike.

Tri značajne češke firme Vodní zdroje Praha d.d., VHS Brno d.d. i GEOTest Brno d.d., koje se već dugi niz godina bave ovom problematikom i imaju bogata praktična iskustva kako u Češkoj Republici, Bosni i Hercegovini tako i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, prezentirale su svoja iskustava. Predstavnik Delegacije EU u BiH i vođa EU projekta u oblasti politike voda su se u svojim prezentacijama osvrnuli na ujedinjenje i usklađivanje bosanskoheregovačkih propisa sa direktivama i standardima EU u sektoru upravljanja vodama, pitke vode i sektoru otpadnih voda.

Na prezentaciji je  sudjelovalo oko 60 pozvanih  gostiju iz BiH, između ostalih i 12 načelnika općina, direktori i predstavnici komunalnih preduzeća opština, i organizacija koji se zanimaju za ovu problematiku.

Sektor životne okoline posebno oblast upravljanja vodama je jedna od prioritetnih oblasti na koje je Češke Republika usmjerena u okviru svoje inostrane razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini. Od 2007. do 2010. god. ukupan iznos inostrane razvojne saradnje kroz projekte u BiH je bio 9,8 mil. eura. 

Europa.ba