Trkom u Evropu

Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine zajedno sa nevladinom organizacijom „Marathon” Sarajevo, po treći put je organizovala 4 km dugu trku pod simboličnim nazivom „Trkom u Evropu“.

Ova sportska manifestacija održana je u Sarajevu u nedjelju, 8. maja 2011. godine. Start i cilj trke upriličeni su ispred BBI centra (ul. Maršala Tita) sa početkom u 10 sati, a trasa trke prošla je kroz slijedeće ulice: Musala, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije. Utrka je okupila učesnike iz cijele Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije. Takmičio se i veliki broj učenika i studenata te predstavnika različitih evropskih i međunarodnih organizacija od kojih su mnogi nastupili i timski.

Pobjednici su nagrađeni novčanim nagradama i priznanjima, a prvih 400 učesnika trke je dobilo i posebne majice.

Prisutne su pozdravili Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH i Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada upriličena je u dobroj atmosferi.

U muškoj kategoriji pobjednik je Mirko Petrović iz Užica, Srbija dok je Danijel Vukadinović također iz Srbije, osvojio drugo, a Asim Višća iz Bosne i Hercegovine treće mjesto. Medalju i pehar za prvo mjesto dodjelila je Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH dok je medalje za drugo i treće mjesto dodjelio general-major Bernhard Bair, komandant EUFOR-a. ženskoj kategoriji medalju i pehar za prvo mjesto osvojila je Biljana Cvijanović iz Doboja Bosna i Hecegovina. Nagradu kao i medalju i pehar za prvo mjesto uručio je Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH. Drugo mjesto pripalo je Desanki Čiro iz Bosne i Hercegovine a treće Selmi Zrnić također iz Bosne i Hercegovine. Medalje za drugo i treće mjesto dodjelio je  Antonio Jose Mendes de Oliveira, šef Odjela za strateško planiranje Policijske misije EU – EUPM. 

Link za video arhivu

Europa.ba