Poljska preuzima predsjedništvo EU

Od 1. jula, Poljska preuzima predsjedništvo Vijećem EU. Glavni cilj poljskog predsjedništva biće vođenje Evropske unije prema bržem privrednom rastu i poboljšanoj političkoj zajednici. Kako bi ostvarilo te ciljeve, poljsko predsjedništvo će se fokusirati na tri temeljna prioriteta: „Evropska integracija kao izvor rasta”, „Sigurna Evropa” i „Otvorenost koristi Evropi”.

Poljsko predsjedništvo nastojaće poticati privredni rast kroz daljnji razvoj unutarnjeg tržišta (uključujući i elektronsko tržište) te će koristiti budžetska sredstva EU da bi oblikovalo i razvilo konkurentnu Evropu. Još jedan od ciljeva poljskog predsjedništva biće dovršavanje procesa razvijanja jedinstvenog tržišta, s ciljem oslobađanja njegovog punog potencijala. “Sigurna Evropa” poziva na jačanje sigurnosti u više područja.

Tokom svog predsjedništva, i Poljska namjerava podupirati vanjsku i sigurnosnu politiku EU kako bi ojačala međunarodni položaj Unije. Poljska će biti aktivna u širenju evropskih vrijednosti i propisa, uključujući nova proširenja, kao i razvijanje saradnje sa susjednim zemljama. Kroz stvaranje slobodnih trgovinskih zona s državama Istočnog partnerstva, Predsjedništvo će doprinositi procesu širenja područja na kojem se prihvataju pravila i propisi Unije. Što se tiče nedavnih događaja u Tunisu, Egiptu, Libiji i drugim državama Južnog susjedstva, poljsko predsjedništvo će nastojati pojačati saradnju temeljenu na partnerstvu, fokusirajući se na potporu demokratskim promjenama za stvaranje modernih državnih mehanizama (s temeljima za ustavne reforme) i za jačanje pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Više informacija možete pronaći na web stranicama poljskog predsjedništva.

Europa.ba