Sarajevo će ponovo dobiti svoju „Trebevićku žičaru”

Obnova Trebevićke žičare znači „obnovu jednog od sarajevskih simbola“, izjavio je 12. jula premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju kojim se pokreće projekat rehabilitacije Trebevičke žičare.

Memorandum su potpisali premijer Musić, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić.

“U ovih deset godina koliko sam ovdje čuo sam mnogo o Trebevičkoj žičari” rekao je Renzo Daviddi, „a danas nam je zadovoljstvo potpisati Memorandum o razumijevanju. Svi smo posvećeni obnovi ovog važnog objekta”. Naglasio je i da će projekat obnove povećati priliv prihoda od turizma i da razvoj ove grane nudi direktne i indirektne prednosti svim građanima:

“Ovaj projekat predstavlja zajednički napor Evropske unije, Švajcarske i partnera iz Bosne i Hercegovine“ rekao je Daviddi.

„Sarajevo nije potpuno bez Trebevićke žičare“, rekao je, gradonačelnik Behmen i zahvalio na saradnji Evropskoj uniji, Švajcarskoj, Kantonu Sarajevo, općinama Stari Grad i Istočno Sarajevo i SERDA-i.

Direktor agencije SERDA, Okerić istakao je značaj Trebevičke žičare za razvoj turizma i naglasio da je to sredstvo kojim će se obezbjediti podrška znatno većem korištenju područja Trebevića u rekreativne svrhe.

Švajcarski ski centar Graechen (kanton Wallis) donirao je kabine i opremu za žičaru.

Odabrane kabine savršeno odgovaraju projektu i ispunjavaju standarde najviše kvalitete. Nova Trebevička žičara će imati šest kabina za sjedenje i između jedanaest i trinaest stubova sa kapacitetom transporta od 1200 putnika u satu.

Troškovi rekonstrukcije Trebevićke žičare su, prema studiji izvodljivosti, bili procijenjeni na 15-16 miliona KM uključujući eksproprijaciju zemljišta, obezbjeđenje neophodnih saglasnosti i dozvola, izradu idejnog projekta, kupovinu opreme i konstrukciju, ali taj se iznos sada može revidirati u skladu sa švajcarskom donacijom.

Obnova Trebevičke žičare izazvala je veliki medijski interes. Ceremoniji održanoj u Vijeću grada Sarajeva prisustvovali su brojni gosti, između ostalih premijer FBiH Nermin Nikšić, zamjenik šefa misije ambasade Švajcarske u BiH, Lukas Rosenkranz kao i predstavnici EU i zvaničnici grada Sarajeva, Kantona Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Europa.ba