Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz posjetio Bosnu i Hercegovinu

Konferencija za novinare predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza prilikom posjete Bosni i Hercegovini

Prostorije Delegacije Europske unije u Sarajevu

Predsjednik Schulz:

Hvala Vam dame i gospodo. S ovom konferencijom za novinare završavam posjetu BiH tokom jučerašnjeg i današnjeg dana. U Sarajevo sam stigao nakon posjeta u dvije druge zemlje u regiji. Naime, bio sam u Albaniji i Srbiji i sada sam ovdje. Imao sam niz sastanaka s kolegama u Parlamentu, članovima Predsjedništva, premijerom koji predsjedava Vijećem ministara, s ministrom za vanjske poslove. Posjetu zaključujem uz ponešto pomiješana osjećanja. Zemlja bilježi određeni napredak. Bio sam impresioniran tokom susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom za vanjske poslove u jutarnjim satima. Jučer sam također imao izrazito detaljnu i korisnu razmjenu s predsjednikom Izetbegovićem. Zemlja se još uvijek nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji. Jučer sam se sastao s mladim studentima Univerziteta u Sarajevu i za mene je bilo vrlo važno da čujem njihova očekivanja, nade ali i brige mladih u zemlji.

Nezaposlenost mladih, koja iznosi oko 60 posto, i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova za sve nas, ne samo ovdje u Bosni i Hercegovini. Ovo je problem Europske unije u cjelini. Kompletan program potrebnih reformskih koraka, poput jučerašnjeg usvajanja Okvirnog sporazuma za finansiranje iz instrumenta IPA u Domu naroda, jeste korak naprijed. Od najveće važnosti je i opredjeljenje vlasti da budu dio razvoja europske mreže, jer razvoj infrastrukture predstavlja preduslov za privlačenje investitora i zemlja treba strana ulaganja. Ali za strana ulaganja, zemlja treba unutrašnju stabilnost, a unutrašnja stabilnost ovisi o spremnosti odgovornih političara na saradnju. I do sada sam imao ponovljeno iskustvo kao i prije četiri godine kada sam bio ovdje u svojstvu predsjednika jedne od parlamentarnih grupa u Europskom parlamentu u 2011. godini.

Bio sam ovdje u trenutku kada se u Republici Srpskoj raspravljalo o referendumu. A danas sam ponovo ovdje i upravo u momentu moje posjete, referendum je ponovo na dnevnom redu i prijedlog je usvojen jučer u Banjoj Luci. Mislim da bi predsjednik Dodik trebao uzeti u obzir da referendumi služe kao element za temeljne odluke. U parlamentarnoj demokratiji, u parlamentarizmu, uloga je zastupničkih tijela da djeluju u ime birača. Birači delegiraju svoj glas parlamentarcima na određeno vrijeme, koji onda odlučuju u ime svojih birača. Ali određeni sistemi poznaju koncept referenduma, upravo u trenutku kada se javi pitanje od takve temeljne važnosti da glasanje u parlamentu nije dovoljno. Birači i građani trebaju biti izravno konzultirani.

Stoga, mišljenja sam da su referendumi smisleni i korisni onda kada je riječ o temeljnim pitanjima. Ako se koriste iz taktičkih razloga, onda je to pogrešan instrument. Utisak mi je, kada vidim pitanje koje se postavlja pred građane Republike Srpske, da je ovo visokorizična igra. Čini mi se da zemlji nisu potrebne rasprave o ovakvom pitanju. Potrebna su nam strana ulaganja, zapošljavanje, rast, ekonomske reforme, saradnja. Stoga sam bio iznenađen zbog činjenice da se ponovo govori o referendumskom pitanju. Smatram to kontraproduktivnim. Posjetu zaključujem s utiskom da ovdje još uvijek postoji puno dobre volje.

Mišljenja sam da Europska unija treba držati vrata otvorenima, za cijelu regiju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već za sve zemlje regije. A tu je i nešto što me je zaista iznenadilo, a to je da je zaista tek nekolicina ljudi koje sam sreo bila upoznata s činjenicom da Vaša zemlja trenutno predsjedava Vijećem ministara Vijeća Europe, Odborom ministara Vijeća Europe, odnosno da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovina predsjedavajuće. Usput, istovremeno Srbija predsjedava OSCE-om. Na međunarodnoj razini, BiH je punopravna članica međunarodne zajednice, ali u samoj zemlji mi raspravljamo o pitanjima poput onih koja su jučer isticana u Banjoj Luci. Tu zaista imate jedan nesrazmjer.

Stoga, pozdravljam sve one u zemlji, uz podršku Europskog parlamenta, sa svim našim sredstvima, one koji žele odvesti svoju zemlju na put moderne, punopravne, u cijelosti integrirane članice međunarodne zajednice. Postoji jako puno predanosti ne samo za rad na reformama u zemlji, već i da se zemlju odvede u Europsku uniju.

Pitanje: HINA:

G. Schulz, moje pitanje se odnosi na referendum koji je usvojen, koji je trenutno goruće pitanje s kojem se susrećete. Zapravo, sinoć je izdato saopštenje, doduše iz američke ambasade, ali u njemu se navodi da se u Briselu i Vašingtonu razmatraju mjere koje će se poduzeti u vezi sa sinoćnjom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, tako da me zanima, koja je Vaša procjena u ovom trenutku? Koje će mjere ili sankcije poduzeti EU i da li će Europski parlament biti uključen u to?

Predsjednik Schulz: izrazio sam svoje osobno viđenje, a u ovom trenutku je svakako prerano razgovarati o mjerama. Referendum je usvojen sinoć. Pažljivo sam razmotrio pitanja koja se postavljaju građanima i to je vruća tema, ali je sada zaista preuranjeno govoriti o mjerama i sankcijama. Hvala Vam.

Europa.ba