European Parliament President Martin Schulz visited Bosnia and Herzegovina

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz posjetio Bosnu i Hercegovinu

Tokom 15. i 16. jula 2015. godine, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz posjetio je Bosnu i Hercegovinu, kojom prilikom se sastao sa najvišim dužnosnicima u zemlji, uključujući Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova. U Parlamentarnoj skupštini BiH sastao se sa kolegijima Zastupničkog doma i Doma naroda na državnoj razini.

Predsjednik Schulz također se sastao sa studentima iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o njihovim očekivanjima, nadanjima i zabrinutostima za budućnost. Kako bi iz prve ruke vidio utjecaj sredstava pomoći Evropske unije u zemlji, predsjednik Schulz posjetio je Vijećnicu, obnovljenu zahvaljujući sredstvima u iznosu od ukupno 9 miliona eura pomoći Evropske unije.
U obraćanju na završnoj konferenciji za novinare, predsjednik Schulz je naglasio:

„Posjetu zaključujem uz ponešto pomiješana osjećanja. Zemlja bilježi određeni napredak. Bio sam impresioniran tokom susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom za vanjske poslove u jutarnjim satima. Jučer sam također imao izrazito detaljnu i korisnu razmjenu s predsjednikom Izetbegovićem. Zemlja se još uvijek nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji. Jučer sam se sastao s mladim studentima Univerziteta u Sarajevu i za mene je bilo vrlo važno da čujem njihova očekivanja, nade ali i brige mladih u zemlji. Nezaposlenost mladih, koja iznosi oko 60 posto, i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova za sve nas, ne samo ovdje u Bosni i Hercegovini […] za strana ulaganja, zemlja treba unutrašnju stabilnost, a unutrašnja stabilnost ovisi o spremnosti odgovornih političara na saradnju. […]

„Moj osjećaj je da zemlja treba […]strane investicije, zapošljavanje, rast, ekonomske reforme, saradnju. “

Cijeli transkript konferencije za novinare dostupan na http://archive.europa.ba/?p=35396

Europa.ba