Kratkofil

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i ove godine uz Kratkofil Plus

Specijalni predstavnik Evropske unije u BIH, i treću godinu za redom podržava Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, koji se održao na banjalučkoj tvrđavi Kastel u periodu od 22-26. Jula 2015. U takmičarskom dijelu festivalskog programa, publici su se predstavila filmska ostvarenja kratkog metra, a program Panorame Plus bio sačinjen je od vrhunskih festivalskih dugometražnih filmova različitih društvenih tematika. Pored večernjeg programa na Kastelu, u Domu omladine svakodnevno su se održavale dnevne aktivnosti koje podrazumijevaju filmske projekcije, razne radionice i diskusije edukativnog karaktera. I ove godine tu je bila i neizostavna Kratkofil Junior radionica za najmlađe, a filmski proizvod ove radionice premijerno se prikazao posljednjeg festivalskog dana.

“Deveto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus pripremali smo sa vrlo jasnom vizijom unaprijeđenja samog koncepta festivala, u cilju širenja kulturoloških i obrazovnih horizonata u državi i regionu, a ove godine stavljen je poseban akcenat na edukativni program. Kompletan program je pažljivo odabran i fokusiran na aktuelna društveno angažovana pitanja, te očekujemo pozitivne kritike i publike i profesije. Istakla bih da je kontinuirana podrška Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH od velikog značaja za jedan filmski festival međunarodnog karaktera.”, izjavila je direktorica festivala, Darija Buzaković.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je rekao:

”Film je prozor ljudskih odnosa. Niti jedan drugi mediji ne može na takav način ispričati priče o ljudskim odnosima. Film pretvara događaje u magične trenutke koji mogu mijenjati stereotipe i način na koji gledamo svijet. Uspješan film ne mora biti ‘mega’ finansijski projekat. Može to biti kratki film ili niskobudžetno dugometražno ostvarenje ali ukoliko uhvati suštinu kompleksnih socijalnih i ljudskih tema kroz ‘pravi objektiv’, film može pospješiti društvenu inerakciju, angažman, može podignuti svijest i promijeniti naše poimanje svijeta. Podržavamo festival Kratkofil Plus već treću godinu za redom zato što dijeli EU vrijednosti kao što su tolerancija, regionalna saradnja u polju umjetnosti, aktivizam i društveni angažman.”

Saznajte više o Festivalu na stranici: www.kratkofil.org

Europa.ba