Evropska unija ponosan partner 23. Sarajevo Film Festivala

Evropska unija je s ponosom i ove godine partner Sarajevo Film Festivala, koji je jedna od najznačajnijih evropskih manifestacija te vrste, istakao je otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, povodom 23. izdanja ovog festivala.

Tokom posjete prostorijama CineLink Dani filmske industrije (CineLink Industry Days) koji su organizovani u sklopu SFF-a, Sinno je naglasio da se ovim putem nastavlja interes Evropske unije za priznavanje i podršku vrijednom radu i predanosti kulturnih djelatnika i umjetnika u Bosni i Hercegovini koji podstiču inovativne prakse u svojim poljima i promovišu napredak.

U proteklim godinama, Sarajevo Film Festival se profilirao kao važna platforma za biznise i filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope gdje mogu pokazati svoj rad van svojih zemalja, te približiti ga ostatku Evrope. Prepoznajući važnost takve inicijative, EU nastavlja da podržava CineLink, industrijski segment Festivala.

Otkako je pokrenut 2003. godine, CineLink je postao jedna od najuspješnijih platformi za razvoj i finansiranje dugometražnih igranih filmova u Evropi. Svake godine, CineLink okuplja u Sarajevu hiljade filmskih profesionalaca koji su u potrazi za novim projektima, prezentuju svoj rad i ideje, razgovaraju o gorućim pitanjima u svojim poljima i umrežavaju se.

Kroz CineLink Co-production Market, odabiru se i oko 15 dugometražnih igranih projekata u fazama produkcije i finansiranja koji se prikazuju oko 70 odabranih međunarodnih profesionalaca, uglavnom iz Jugoistočne Evrope i drugih evropskih zemalja.

Kroz program Kreativna Evropa i druge inicijative, Evropska unija u Bosni i Hercegovini pruža dugogodišnju podršku očuvanju i promociji institucija kulture i kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Više informacija

Kreativna Evropa je okvirni program Evropske komisije za podršku kulturnom i audiovizuelnom sektoru. Evropska unija je osigurala članstvo Bosne i Hercegovine u programu Kreativna Evropa u junu 2014. godine kroz IPA I program, dodijelivši 184.500 eura za ulaznu kartu za učešće BiH u programu.

Sve informacije o otvorenim pozivima i učešću BiH su dostupne na web stranici Deska Kreativna Evropa BiH: http://www.kreativnaevropa.ba/

Europa.ba