BiH je nedavno uključena na listu zemalja koje ispunjavaju uslove za izvoz toplinski tretiranog mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju. Mislite da će to imati pozitivan utjecaj na poboljšanje kvalitete proizvoda iz BiH kako bi bili konkurentni za izvoz na tržište Evropske unije?

Jeneta Šabić,  Zenica

To je veoma pozitivan prvi korak, da bi Bosna i Hercegovina bila uopšte konkurentna na ekonomskom tržištu Evropske unije. Svi znamo za činjenicu da BiH puno više uvozi nego što izvozi proizvoda, a da bi jedna država bila uspješna ekonomski treba da plasira svoje proizvode van teritorija zemlje i da se proširi na EU tržište.

Edin Bešić,  Brčko

Mislim da je ovo velika vijest i prije svega veliki stimulans za sve privrednike u BiH. Potrebno je istaknuti da je ovo izuzetan primjer saradnje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa privrednicima koji su zajedno napravili historijski korak za mljekarski sektor u BiH, a nadam se i otvorili vrata za ostale vrste proizvoda iz BiH u EU. Entitetska ministarstva poljoprivrede bi sada, više nego ikada, trebala da stimulišu razvoj poljoprivrede, da doprinesu isplativoj proizvodnji, omoguće otvaranje novih radnih mjesta i zadrže ljude na selu. BiH ima znacajan ekonomski potencijal u vecini sektora, koji je nazalost neiskoristen. Iskreno se nadam da je ova vijest prekretnica u ekonomskom razvoju BiH, da će se napokon početi ulagati u komparativne prednosti, da će se dostići odgovarajući kvalitativni nivo proizvodnje, potreban za nastup na EU tržištu, i u drugim sektorima.

Ana-Maria Paponja, Mostar

To svakako djeluje stimulativno na druge proizvođače u BiH da svoje proizvode unapređuju i postaju konkurenti na EU tržištu, koristeći se naravno što subvencijama od strane države u vidu državnih poticaja, što korištenjem finansijskih intrumenata Evropske unije koji im stoje na raspolaganju. Opšte poznato je da ekonomske prilike u BiH lose, pa tako i sami proizvođači ne znaju za bolje i nemaju nadu da se u nečeu zaista može uspjeti ako se radi. Iz tog razloga smatram da je ovo jedna pozitivna priča koja će stimulativno djelovati na druge prozvođače drugih prozvoda koji će se inspirirati i sami postati konkurentni u jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Europa.ba