EU Ambasadori u Muzeju

Ambasadori država članica Evropske unije posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni  predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasadori zemalja članica EU akreditirani u BiH su 8. septembra 2015 posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu. Na sastanku održanom u muzeju, ambasadori su upoznati s naporima da se postigne dogovor između kantona i općina koji su spremni finansirati Zemaljski muzej.

Komentirajući posjetu, ambasador Wigemark je rekao: “Ambasadori država članica Evropske unije su danas ovdje jer mi razumijemo značaj ovog muzeja za očuvanje kulturne baštine cijele zemlje i njenih stanovnika. EU aktivno prati rasprave između vlasti koje su dovele do rješenja za ponovno otvaranje muzeja. Ovom prilikom bih poručio svim građanima Bosne i Hercegovine da posjete muzej i čestitao svima onima koji su zaslužni za ponovno otvaranje: vlastima, građanima iz inicijative Ja sam muzej i zaposlenicima muzeja”.

Potpisivanje Memoranduma kojim se uređuje buduće finansiranje je zakazano za 15. Septembar 2015. godine. Potpisivanjem se stvaraju uslovi za ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja istog dana.

Europa.ba