Ured specijalnog predstavnika EU podržao veliku regionalnu konferenciju DRIVE 2015

Ove godine, Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini podržao je konferenciju DRIVE 2015, jednu od najvećih konferencija u regiji namijenjenu svima čiji posao uključuje vođenje i razvoj zaposlenika, koju je organizovao Posao.ba sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini kao glavnim partnerom konferencije. Konferencija je održana 30. septembra u Sarajevu. U proteklih pet godina, ovaj je događaj je okupio više od 1200 učesnika iz regije te preko 100 vodećih svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti.

Cilj konferencije je potaknuti poslodavce u BiH i regiji na razvoj upravljanja ljudskim resursima u cilju otvaranja novih radnih mjesta te poboljšati rad i razvoj uslova za postojeće zaposlenike. Ove godine se okupilo oko 200 stručnjaka iz oblasti rukovođenja, upravljanja talentima, upravljanja ljudskim resursima i radnog prava.

Niz interaktivnih prezentacija, okruglih stolova i radionica održano je tokom ove konferencije. EUSR je bio domaćin panel diskusije pod motom kampanje o ekonomskim pitanjima “Gledaj, od čega ćeš živjet'”. Tokom proteklih 18 mjeseci EUSR je predvodio inicijativu sa naglaskom na poboljšanja socio-ekonomske situacije u BiH – pronalaženje načina za lakše poslovanje i poticanje zapošljavanje mladih. Iako su ovi napori uglavnom usmjereni na poboljšanja zakonskog i regulatornog okvira, obrazovanja i zapošljavanja, sajmovi održani u Zenici i Banjaluci su jasno pokazali da, dok BiH čeka prijeko potrebne strukturne reforme, mnogo se može učiniti da se što više mladih aktivira na tržištu rada.

Okrugli sto usmjeren na pitanje aktiviranja radne snage, predstavio je rezultate sa dva protekla Sajma obrazovanja i zapošljavanja, te najavio treći sajam, koji će se održati u Mostaru u kasnu jesen 2015. godine.

Europa.ba