Studentski konkurs: Dijalog o klimatskim promjenama u Bosni i Hercegovini

Delegacija Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (EUD/EUSR), Ambasada Švedske u BiH, Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH, Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) i RENEXPO pozivaju studente sa univerziteta u BiH na Dijalog o klimatskim promjenama u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 5. i 6. novembra 2015. godine u Sarajevu.

U susret Pariškoj konferenciji stranaka okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21), Dijalog ima u cilju jačanje razumijevanja i brige za utjecaje i prijetnje prouzrokovane klimatskim promjenama. Studenti će imati priliku za stjecanje naučnog i tehničkog znanja, sudjelujući u obukama i panel diskusijama, te kroz susrete s predstavnicima vodećih privrednih društava u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i inovacija. Program uključuje i diskusiju s ambasadorima zemalja članica Europske unije, te terenske posjete objektima u Sarajevu i Zenici.

Agenda dvodnevnog programa se može preuzeti ovdje.

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?
Mladi ljudi iz cijele BiH koji su zainteresirani za učešće u ovom dijalogu trebaju biti studenti univerziteta u relevantnim oblastima (arhitekture, mašinstva, elektrotehnike, građevinarstva, političkih nauka, ekologije), s poznavanjem službenih jezika BiH i poželjnim znanjem engleskog jezika, premda je predviđen simultani prijevod na engleski jezik.

Moguće je osigurati prijevoz i smještaj za studente koji ne dolaze iz Sarajeva.

KAKO SE PRIJAVITI?
Zainteresovani studenti treba da ispune online prijavu dostupnu na ovoj stranici. Rok za prijavu je četvrtak, 22.10.2015. godine.

Kandidati mogu dobrovoljno učitati svoju biografiju online, koje će potom biti dostupne učesnicima RENEXPO-a kako bi svi učesnici mogli koristiti kontakte i mreže koje su uobičajene za takve događaje.

IZBOR UČESNIKA
Izbor učesnika vrši komisija za odabir koja okuplja partnere u Dijalogu o klimatskim promjenama u BiH, kako bi se osigurala podjednaka zastupljenost studenata svih relevantnih profila. Konačan popis učesnika bit će objavljen na stranici www.europa.ba.

Europa.ba