Deklaracija usvojena na Konferenciji o istočnosrednozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti

Tema konferencije  o istočnosrednozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti održanoj 8. oktobra 2015 u Luxemburgu bila je značajno povećanje broja migranata koji zapadnobalkanskom rutom dolaze s Bliskog istoka.  Cilj konferencije je bio pokušati povećati sudjelovanje svih partnera, pojačati solidarnost i osigurati pravilno upravljanje izbjegličkim i migracijskim tokovima.

Konferenciji su prisustvovali ministri unutarnjih i vanjskih poslova i njihove kolege iz Turske, Libanona, Jordana i zemalja zapadnog Balkana kao i predstavnici pridruženjih zemalja, Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda. O stanju na terenu govorili su predstavnici UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a Frontexa i EASO-a.

Konferencijom su presdjedali visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i, ministar za vanjska i ervopska pitanja i ministar za imigraciju i azil, Jean Asselborn, ispred predsjedanja Luxemburga Vijećem Evrope. Evropsku komisiju su predstavljali komesar za politike susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, komesar za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos i komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Christos Stylianides.

Deklaraciju usvojenu na konferenciji pročitajte ovdje: http://archive.europa.ba/?p=36839

Europa.ba