Francuskim filmom „Pošaljite račun“ nastavljen ciklus kulturnih događaja u EU info centru

U prostorijama EU Info Centra 29. oktobra nastavljen je ciklus kulturnih događaja projekcijom dugometražnog francuskog filma pod nazivom „Pošaljite račun“/“Envoyez la facture“ u saradnji sa Francuskim institutom u BiH i Eurochannelom. Film redateljice Clarie Devers dio je serijala „Crni niz“ iz 2009. godine, a sufinansiran je programom EU Kreativna Evropa.

Ovom prilikom je Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, istakao da EU pomaže hiljadama umjetnika i kulturnih radnika da rade van granica svoje zemlje kako bi došli do nove publike i novih tržišta.

“Program Kreativna Evropa tokom sedam godina pruža 1,46 milijardi eura,  ne samo za filmske stvaraoce i ljubitelje filma, već je finansiranje  dostupno i kulturnim radnicima, kreativnim organizacijama, izdavačima i ljubiteljima knjige. Milioni ljudi će imati koristi kroz projekte koji se finansiraju iz ovog programa“, naglasio je Mina. Mina je pohvalio i sve veći interes bh. građana za program, dodajući da je u 2014. godini BiH učestvovala sa 13 projekata ukupne vrijednosti 520.000 eura.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodonyi je naglasila važnost kulture i ulaganja u kulturu kako u Francuskoj tako i u Evropskoj uniji uopšte.

Direktor Francuskog instituta u BiH, Donato Giuliani kazao je da je serija filmova „Crni niz“ rezultat partnerstva Francuskog instituta u BiH i Eurochannel-a, dodajući da su zadovoljni sa uspjehom prve tri projekcije filma.

Desk Kreativna Evropa u BiH, koji će pružati informacije o programu Kreativna Evropa i pomagati u procesu apliciranja, trebao bi raditi u punom kapacitetu idućeg mjeseca, najavio je predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, Edin Veladžić.

Nakon projekcije posjetitelji su imali priliku učestvovati u otvorenoj diskusiji o francuskoj i evropskoj kinematografiji sa predstavnicima Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH.

Kreativna Evropa je novi program Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, koji će trajati do 2020. godine. Više informacija dostupno je na stranicama:http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/ i http://kreativnaevropa.ba

Europa.ba