Šta je novo u Paketu za proširenje 2015?

Evropska komisija je sačinila niz izmjena u ovogodišnjem Paketu za proširenje, u poređenju sa prethodnim godinama.

Prvo, za razliku od prethodnih godina kada se novi strateški dokument usvajao svake godine, Komisija je donijela sveobuhvatnu strategiju o politici proširenja za razdoblje svog mandata. Njime se potvrđuje pristup „prvo temelji”, naglašava važnost regionalne saradnje i programa povezivanja, te odgovara na pitanje aktuelne izbjegličke krize.

Drugo, Komisija je dodatno ojačala osnovu za svoju procjenu u godišnjim Izvještajima o zemlji. Osim izvještavanja o napretku:

  • Mnogo veći naglasak je stavljen na trenutno stanjeu zemljama i na situaciju u smislu stvarne spremnosti za preuzimanje obaveza članstva;
  • Izvještaji daju još jasnije smjerniceu pogledu očekivanja od zemalja, kako kratkoročno tako i dugoročno. Paket naglašava šta kandidati moraju učiniti kako bi u potpunosti ispunile uslove EU-a i određuje jasne preporuke o tome na šta se zemlja treba usredotočiti u toku predstojeće godine.

Te će promjene povećati transparentnost postupka i pojednostaviti veću kontrolu reformi od strane svih učesnika, uključujući civilno društvo. Izvještavanje će biti usklađenije i sa jasnim kriterijima procjene. To će također omogućiti veću uporedivost između zemalja u ključnim područjima.

Poboljšano izvještavanje usmjereno je na trenutne političke prioritete i slabosti u zemljama proširenja, koji su usko povezani sa osnovnim principima. Stoga se prvenstveno primjenjuju, kao probne aktivnosti, u sljedećim oblastima:
— vladavina prava i temeljna prava (pravosuđe, borba protiv korupcije, borba protiv organiziranog kriminala, sloboda izražavanja);
— ekonomski razvoj;
— reforma javne uprave;
— tri poglavlja „pravne stečevine” (javne nabavke, statistika, finansijski nadzor).

Kako se svaka država ocjenjuje?

Jedna procjena je predviđena za postojeće stanje a druga za napredak u svakoj testnoj oblasti. Ove procjene se temelje na pažljivoj analizi situacije, s posebnim naglaskom na provedbu i evidenciju ostvarenih konkretnih rezultata u svakoj oblasti. U skladu s tim, provedbi i ostvarenim rezultatima se pridaje više značaja nego pravnom usklađivanju i institucionalnom okviru u cjelokupnoj procjeni.

I postojeće stanje i nivo napretka se procjenjuju prema standardnoj procjeni od pet koraka.

Ljestvica koja se koristi za procjenu postojećeg stanja je:

Rana faza — određeni nivo priprema — umjereno pripremljena — dobar nivo priprema — napredni nivo

Ljestvica koja se koristi za procjenu napretka u posljednjih 12 mjeseci je kako slijedi:

Nazadovanje — nema napretka — određeni napredak — dobar napredak — vrlo dobar napredak

Hoće li ostati ove novine?

Komisija će izvući pouke iz testnog pristupa primijenjenog ove godine i razmisliti o daljnjim mogućim prilagodbama u sljedećim godinama. Također će se ispitati mogućnost daljnjeg širenja prilagođenog pristupa i u drugim oblastima u budućim izvještajima, uzimajući u obzir i potrebu za primjerenom dinamikom reformi i administrativne kapacitete u zemljama proširenja. U svakom slučaju, temeljni principi ostaju u centru pažnje u narednim godinama.

Europa.ba