BiH je opet na putu EU integracija, naglasio ambasador Wigemark prilikom predstavljanja Izvještaja Evropske komisije vlastima BiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark je 10. novembra zvanično predao Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH dr. Denisu Zvizdiću.

Izvještaj odražava pristup Komisije u rješavanju prvo osnovnih pitanja, prioritetno se baveći reformama u vezi sa osnovnim pitanjima vladavine prava, ekonomskog upravljanja i konkurentnosti, te reforme javne uprave.

“Bosna i Hercegovina je pokazala da je opet na putu EU integracija i putu društveno-ekonomskih reformi koje su nužne za zemlju. Ovogodišnji Izvještaj pokazuje upravo to”, rekao je ambasador Wigemark posebno ističući stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvajanje sveobuhvatne Reformske agende i početak njene provedbe.

Ambasador Wigemark je naglasio nekoliko važnih poduzetih koraka, kao što su usvajanje strategije za borbu protiv korupcije, sveobuhvatne strategije reforme pravosuđa i transportne politike. Istakao je također da su mnoge mjere predviđene Izvještajem za narednih 12 mjeseci dio Reformske agende, te da će biti ključne za daljnji napredak BiH ka EU. Bit će potrebne unaprijeđene procedure koordinacije kako bi BiH mogla imati kvalitetniju interakciju sa EU i provoditi neophodne reforme.

Ambasador Wigemark je pohvalio dosadašnji rad i posvećenost svih nivoa vlasti provedbi Reformske agende, posebno u oblasti društveno-ekonomskih reformi. On je naglasio potrebu za dodatnim napretkom na polju reforme javne uprave, vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i finalizacije rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine.

Ambasador Wigemark je Izvještaj predstavio i članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvima Kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Europa.ba