EU Program za oporavak od poplava završava sanacione radove u Tuzli

EU Program za oporavak od poplava označio je završetak sanacionih radova na području grada Tuzla 10. novembra 2015. ceremonijalnim otvaranjem obnovljenog mosta u naselju Dokanj.

Tuzla je jedna od 24 lokalne zajednice koje su bile najviše pogođene majskim poplavama 2014. godine. Kroz EU Program za oporavak od poplava je investirao više od 1.4 miliona eura u rehabilitaciju gradskog područja.

Kroz Program su u Tuzli obnovljene 242 kuće u kojima živi skoro 850 ljudi; 7 škola u koje ide više od 3,200 učenika; kao i 3 mosta koja povezuju više of 100 domaćinstava sa glavnom putnom infrastrukturom, lokalnim grobljem i crkvom. Skoro 15 odsto pomoći je iskorišteno za podršku 5 malih i srednjih preduzeća i 28 komercijalnih poljoprivrednih proizvođaća i gazdinstava da bi se očuvalo i otvorilo više od 100 radnih mjesta.

Naš cilj u Tuzli, kao i u svim drugim djelovima Bosne i Hercegovine pogođenim poplavama, je da pomognemo uspostaviti normalne uslove za život i da pomognemo onima koji su najugroženiji,“ rekao je rukovodilac EU Programa za oporavak od poplava, Edis Arifagić.

Gradonačenik Tuzle, Jasmin Imamović, rekao je: “Pomoć koju smo dobili putem EU Programa za oporavak od poplava je bila od velikog značaja za grad i imala je dvostruki efekat. Kao prvo, pomoglo se ljudima kojima je pomoć bila najpotrebnija, podržana je naša privreda, i poboljšali su se uslovi za obrazovanje djece. Sa druge strane aktivnosti Programa su podstakle i druge institucije da takođe upute pomoć gradu, pomoć koja je bila jako potrebna nakon poplava.

EU Program za oporavak od poplava vrijedan 43.52 miliona eura finansira Evropka unija a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

Europa.ba